L-am revazut cu placere si emotie pe actorul, regizorul, graficianul Horatiu Malaele, atat de iubit de oameni, in spatiul cultural Gallery de pe Strada Leonida nr. 9 - 11, cu prilejul unei intalniri culturale - Viata ca un teatru - o calatorie prin lumea fascinanta a artelor, cu Editura All si jurnalista Oana Georgescu.
A fost un dialog intre actorul Horatiu Malaele si cativa prieteni si jurnalisti prezenti la eveniment din care am surprins franturi din viata si cariera acestuia.
Cartile sale, "Rataciri" si "O poveste cu Horatiu", aparute la Editura ALLFA, se bucura de succes.


- Va considerati un grafician?
- Nu ma consider un actor, un grafician! Ma consider un om al strazii care-si vede de treaba!
- Sunteti pasionat de tenis. De cand practicati acest sport?
- De 16 ani merg la tenis si joc doua ore pe zi!
- Este un rol la care tineti foarte mult?
- Am muncit mult pentru spectacolul "Sinucigasul", dar tin foarte tare la "Unchiul Vanea" pentru ca sunt cehovian prin structura.
- V-ati dorit cu ardoare sa fiti actor?
- Nu stiu daca mi-am ratat o cariera sau nu. Sunt membru al Artistilor Plastici din 1978, la sectia grafica. Am debutat ca un bun colorist, dar apoi am esuat in grafic. Am debutat ca un bun colorist, dar apoi am esuat in grafica. Incerc sa scot un album cu ceea ce am insemnat eu in zona graficii. Faptul ca m-am schimbat in a da la Arte Plastice a fost ciudat. E greu sa treci de la regia de teatru la cea de film.
- Sunteti cetatean de onoare al orasului Busteni. Va flateaza acest lucru?
- Sunt intr-o relatie foarte buna cu Ilie Nastase, Simona Halep (care sunt si cetateni de onoare ai orasului Busteni) si cu primarul de acolo.
- Este vreun actor roman la care tineti foarte mult?
- Un actor pe care l-am iubit foarte tare a fost Toma Caragiu si am devenit prieteni. Daca veneam la Bucuresti in 1977, poate ca Toma Caragiu nu ar fi murit la cutremur si ar fi iesit cu noi la Continental! Toma Caragiu era fabulos, era titanic!
- De obicei cititi cronicile de teatru?
- Eu sunt actorul care nu citesc cronica teatrala de 25 de ani!
- Copiii va mostenesc talentul artistic.
- Da, asa este. Ambii au terminat Regie-Film, iar unul dintre fiii mei este actor.
- Cum este sa fii actor?
- E greu de supravietuit in teatru, iar salariile sunt mizerabile.
- Ce sanse au tinerii actori care ies de pe bancile scolii?
- Tinerii actori nu pot sa intre la Teatru, asteapta sa moara cate unul! Sunt actori care nu joaca la teatru de 40 de ani si vin sa-si ia salariul, iar altii care lesina pe scena la propriu din cauza ca joaca in foarte multe spectacole!
- Este vreun actor de la Hollywood care v-a influentat cariera?
- Este grav ca am renuntat la scoala de film rusesc, polonez, italian. Dar, pentru ca m-ati intrebat, imi place mult filmul "American Beauty". Mi-a placut tot ce a facut Al Pacino si eu insumi am fost in situatia de a face un film la Hollywood. Ar fi trebuit sa joc intr-un thriller, alaturi de Eric Roberts.
- In momentul de fata, in cate spectacole jucati?
- Joc in 11 spectacole. Sunt mandru ca am avut posibilitatea sa-l cunosc pe Costa Gavras si am jucat in filmul lui, "Amen", care s-a filmat la Bucuresti. Mi-am dat seama ca meseria de film e paralela cu meseria de teatru.
- Ati lansat recent volumul "Rataciri" aparut la Editura ALLFA. Ce contine acesta?
- Volumul "Rataciri" este o culegere de povestiri, citate, aforisme, franturi de amintiri si ganduri nascute din cele mai intense trairi. Aceasta carte masoara, intr-un fel subiectiv, existenta mea, asa cum a fost, atat cat a fost,. Este o carte a povestilor, a amintirilor, a vorbelor in vant, dar care sper sa raspunda curiozitatii cititorului.