Ion Cristoiu a lansat recent, la Libraria Bastilia din Capitala, un nou volum de proza satirica, "Agentul CIA cu talpa rupta", aparut in colaborare cu Editura Evenimentul Zilei si Capital si Editura Curtea Veche. Evenimentul i-a avut ca invitati, alaturi de autor, pe actorul George Mihaita si criticul literar Alex Stefanescu. Lansarea a marcat si implinirea a 20 de ani de "Evenimentul zilei", la fondarea caruia Ion Cristoiu a avut un rol deosebit de important.
Colectia de proze satirice "Agentul CIA cu talpa rupta", publicata de Editura Curtea Veche impreuna cu Editura Evenimentul si Capital, reprezinta cel de al 25-lea volum scris de Ion Cristoiu si este o carte-eveniment.

Pentru www.estiri.ro, Ion Cristoiu a acordat un interviu in exclusivitate.


- De ce ati intitulat cartea "Agentul CIA cu talpa rupta"?
- Este vorba despre un personaj, de un taran din satul imaginar Vintileasa, pe care il prinde noaptea de 21 spre 22 decembrie in Piata Romana. El nu avea nicio treaba cu demonstratia, venise acolo ca sa se intalneasca cu un vecin, sa mearga inapoi in sat si era ingrijorat ca trebuie sa dea de mancare la vaca si la porc. Rupandu-i-se talpa si ceilalti demonstranti fugind din piata, il prind cei de la Securitate si il confunda cu un agent CIA. Degeaba le explica el ca trebuie sa se intoarca acasa, pentru ca cei de la Securitate sunt incantati de maiestria agentului CIA care se acopera atat de bine, ba unii ii si spun: "Domnule colonel!".
A doua zi, 22 decembrie, vin revolutionarii, care il confunda cu un securist si il iau in balcon. Ajunge in balcon si sigur ca reuseste sa plece acasa, pentru ca revolutionarii se bateau pe microfonul lui. Este vorba despre un personaj tipic poporului roman, care de-a lungul istoriei a fost erou, a invins fara sa stie si a fost invins fara sa-si dea seama.
- Ce inseamna pentru dumneavoastra 20 de ani de Evenimentul Zilei?
- Inseamna povara a 20 de ani a unei glorii pe care toata lumea o asteapta de la mine sa o reinventez. De cate ori am preluat un ziar sau o televiziune, de la acel Evenimentul zilei, toti au asteptat sa fac un super Evenimentul zilei. Este ceva in genul unui fotbalist care a dat demult un gol de la 20 de metri si toata lumea asteapta de la el sa faca acum acelasi lucru. Este povara gloriei de tanar, cea mai periculoasa povara!
- Ati spus mai devreme ca nu va plac lansarile de carte. Care este explicatia?
- Nu imi plac lansarile, deoarece atunci cand termin o carte eu divortez de ea. Cartea pentru mine este ca o pereche de pantofi de dama pentru un cizmar. Am terminat cizmele si le pun deoparte. Botinele domnisoarei umbla prin lume si fara mine! In general, se spun cuvinte mari si toata lumea asteapta sa se termine ca sa se duca la o alta lansare. De fapt, in cartea mea veti citi o schita satirica in care toata lumea asteapta sa mearga la bufet si sa manance ceea ce pregatise autorul lansarii.
- V-ati gandit sa faceti lansarea acestei carti si in librariile din marile orase ale tarii?
- Da, m-am gandit, si cred ca mi se va propune acest lucru, dar voi avea mari reticente. Dar eu sunt timid si contactul cu marele public este destul de dificil pentru mine: trebuie sa le multumesc oamenilor, sa le zambesc si mi se intampla sa le si uit uneori numele oamenilor care vin la lansari, pentru ca ma zapacesc.