Prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi a absolvit Universitatea Bucuresti, Facultatea de Biologie-Biochimie, ca sef de promotie; cursuri postuniversitare. A elaborat tratate de specialitate in domeniul alimentului, alimentatiei, nutritiei umane, biotehnologiei, publicand peste trei sute de lucrari stiintifice in tara si strainatate.
- Ati spus ca 25 de grame de bomboane ingrasa mai mult decat 150 de grame de fasole. Interziceti total dulciurile?
- Pe langa ciocolata adevarata, astazi exista o mare varietate de produse zaharoase care contin cantitati mici de cacao, E-uri, coloranti, antioxidanti, iar untul de cacao este inlocuit cu grasimi hidrogenate (margarine) sau alte grasimi vegetale naturale.
Astfel de produse nu sunt sanatoase, avand un profil nutritional dezechilibrat cu un exces de glucide rafinate, grasimi si aditivi alimentari. Pe langa tabletele cunoscute, asa-zisa ciocolata este utilizata la producerea cremelor pentru blaturi, inghetate, topping-uri, produselor de panificatie, cofetarie, patiserie, cereale de mic dejun.
Alegeti ciocolata neagra veritabila si consumati-o cu moderatie.
Evitati produsele zaharoase care contin cantitati mici de cacao si inlocuitori
de unt de cacao.
E-uri, cremele de "ciocolata", produsele de cofetarie si patiserie preparate cu "ciocolata", unele "ciocolate" calde. Pentru a le putea identifica cititi cu atentie lista de ingrediente de pe eticheta produselor.
Nu toate ciocolatele sunt indicate pentru copii. Nu dati ciocolata copiilor mici sub 3 ani sau celor care prezinta sindromul de hiperactivitate si deficiente de concentrare (ADHD).
Diabeticii vor consuma, cu avizul medicului, doar ciocolatele create special pentru ei.
- Care este cea mai buna reteta de a slabi?
- Mancati mai putin (reduceti portiile), dar echilibrat nutritional (calorii de calitate biologica inalta), consumati mai multe lichide, fructe si legume crude, de sezon, uneori sucuri (din fructe si legume proaspete), de preferinta diluate cu apa plata.
• Dormiti mai mult si mai bine
• Mancati la ore fixe - de preferinta micul dejun sa fie consistent si sa nu-l sariti niciodata
• Luati masa in portii mici, dar la intervale scurte, in cadrul a 5 - 6 mese zilnice, reusind astfel sa va controlati mai bine senzatia de foame. Cand va ridicati de la masa trebuie sa mai simtiti o usoara senzatie de foame.
• Consumati apa cel putin 1,5 - 2 litri/zi in conditiile normale.
• Obisnuiti-va sa gatiti acasa.
• Mestecati indelung mancare solida pana cand devine fluida, minimum 20 miscari masticatorii. Astfel, apare mai repede senzatia de satietate si digestia se face corect.
• Incercati sa tineti post miercurea si vinerea
• Faceti miscare zilnic in spatii curate, folositi scarile, practicati mersul pe bicicleta, inotul, gradinaritul, parcati masina la distanta de birou.
- Ce parere aveti despre alimentele gustoase? Ar trebui sa renuntam in totalitate la ele?
- Tot ce e frumos si gustos nu inseamna ca e si sanatos. Noi consumam alimentul mai intai cu ochii. Mancandu-l, constatam ca e savuros si il catalogam ca fiind bun, fara ca simturile noastre sa ne spuna daca are sau nu valoare nutritionala.
- Multe femei apeleaza la regimurile de slabit prin asa-zisele regimuri de infometare. Ce efecte au in timp aceste regimuri?
- Infometarea ca strategie de a slabi este profund daunatoare. Este o forma grava de autoagresare, care duce la prabusirea sistemului imunitar. In plus, infometarea predispune la aparitia asa-numitului fenomen yo-yo. Acesta apare atunci cand incercam sa slabim in timp scurt prin diete restrictive, iar in momentul in care revenim la alimentatia normala luam in greutate mai mult decat am pierdut. Urmand o dieta restrictiva, pierdem in primul rand apa din organism, apoi masa musculara, ceea ce este foarte grav. Masa musculara redusa nu mai consuma energia pe care o primim prin alimente. Aceasta energie va fi stocata din ce in ce mai mult sub forma de grasimi. Exista chiar o teorie privitoare la acest fenomen: teoria "genei avare". "Se pare ca aceasta gena este mostenita din timpuri ancestrale, cand omul era vanator-culegator. Atunci cand omul gasea hrana, aceasta gena avea functia de a stoca sub forma de grasime energia din alimentele consumate. La cei care aleg sa se infometeze se declanseaza acest mecanism, iar organismul lor va lupta cu toate fortele sa acumuleze grasime. Si, oricat de putin am manca, stratul adipos se mentine.
- Grapfruitul este recomandat in regimurile de slabit, dar dvs. sunteti impotriva lui. De ce?Ati spus ca cei care sufera de astm, cancer, care fac tratamente cu hormoni sau iau anticonceptionale nu au voie sa consume grepfruit. De ce?
- Contine principii active care interfera cu procesul de detoxifiere, modificand actiunea medicamentelor. Fructul sau sucul de grapefruit este foarte sanatos daca este consumat de persoane care nu au probleme de sanatate si nu se afla sub tratament.
- Ce stil de viata ar trebui sa adoptam pentru a fi sanatosi?
- Nu va lasati influentati de reclamele agresive facute unor alimente;
- nu consumati alimente ne-etichetate sau mancaruri a caror compozitie va este necunoscua;
- cititi intotdeauna cu atentie eticheta alimentelor si cautati sa o intelegeti in baza unei minime culturi nutritionale, dar straduiti-va, pentru sanatatea dumneavoastra, sa va perfectionati cunostintele in acest domeniu;
- nu apreciati calitatea alimentui numai dupa denumirea lui generica, ci urmariti eticheta pentru a cunoaste calitatea ingredientelor din care este obtinut;
- pretul alimentului este important, dar mai importanta si costisitoare este sanatatea pe care o pretuim de-abia dupa ce o pierdem;
- alegeti intotdeauna alimentele naturale, integrale, provenite din flora si fauna salbatica sau obtinute in sistem ecologic, in sezon, produse in apropierea locului in care traiti (locavori) si consumate in sezorul lor de aparitie, la deplina maturitate pentru fructe si legume;
- priviti cu rezerva alimentele prea frumos ambalate, colorate;
- evitati alimentele supraindustrializate, aditivate, chimizate, rafinate, cu continut mare de zaharuri, grasimi si sare;
- nu cumparati si nu consumati alimente numai pentru ca sunt la moda (trendy);
- nu cumparati si nu consumati alimente din surse sau locuri care nu inspira incredere sau nu sunt avizate pentru a desfasura activitati in domeniu alimentar..
- Gratarul nu trebuie facut direct pe foc pentru ca este cancerigen (consumat asa). Cati romani stiu acest lucru?
Chemarea gratarului este, mai ales pentru romani, din ce in ce mai puternica, odata cu incalzirea vremii insa din pacate nu am invatat inca metodele de preparare si de consumare in cantitati rezonabile ale carnii. Trebuie sa invatam sa mancam carne de doua-trei ori pe saptamana, astfel incat ratia saptamanala sa nu depaseasca 600 g. Cantitatile mai mari de carne favorizeaza aparitia cancerelor digestive.
Atunci cand gratarul se face cu lemne sau carbuni, trebuie sa evitam ca grasimea sa cada pe ele si sa ia foc, deoarece rezulta o serie de substante periculoase, numite hidrocarburi policiclice aromate. Acestea sunt substantele cu cel mai ridicat potential cancerigen. Odata cu fumul care se ridica din carbunii incinsi, substantele cancerigene contamineaza si friptura, prin arderea grasimilor
- Romania este in primele locuri din UE la obezitate. Ce putem face concret pentru a preveni obezitatea?
- Prevenirea obezitatii este solutia optima si se poate realiza din copilarie prin evitarea excesului alimentar, prin stabilirea unei obisnuinte de alimentatie echilibrata si a unei activitati fizice zilnice sub variate forme. Masurile de preventie sint la indemana oricui.
Prevenirea trebuie sa se adreseze in special familiilor de obezi si trebuie initiata din copilarie. Obiceiul "indoparii" copiilor, sub pretextul feririi de imbolnaviri, este negativ in cazul copiilor din familiile obeze. El duce rapid la o adevarata pervertire a instinctului alimentar, prin fortarea mecanismului care pune de acord consumul alimentar cu nevoile energetice reale ale organismului. Copiii "indopati" se obisnuiesc pina la urma sa manince, din proprie initiativa, cantitati disproportionat de mari de alimente, satisfactie dupa masa obtinindu-se numai dupa un exces alimentar.
Astfel, va trebui temperata tendinta copilului predispus de a se hrani mai mult decit este necesar.Trebuie prevenit cu orice pret abuzul de dulciuri.
Practic, supravegherea greutatii prin cintarirea saptaminala si confruntarea cu normele de greutate pentru sex si virsta este prima masura destinata prevenirii obezitatii in aceste cazuri.
Orice abatere in plus fata de normal trebuie prompt corectata, prin reducerea dulciurilor si fainoaselor in zilele care urmeaza.
- Celulita este o consecinta a unei alimentatii gresite?
- Celulita este un proces inflamator. Procesul celulitic este provocat de oprirea sau incetinirea circulatiei sangvine si limfatice, asa-numita stazasangvina si limfatica. Acest fenomen este favorizat de sedentarism, de dieta dezechilibrata, de fumat, de purtarea unor haine stramte sau de folosirea unor produse cosmetice cu ingrediente periculoase.
- Ce parere aveti despre alimentatia de tip fast-food incurajata prin reclama facuta prin televiziuni?
- Astazi, omul modern este asaltat de o oferta alimentara supraabundenta, reprezentata de produse invadate de aditivi si arome in concentratii nenaturale, cu valoare nutritionala discutabila, care ne perturba alegerile, deregleaza fiziologia digestiei, inducand tulburari ale comportamentului alimentar neintalnite la stramosii nostri. Neuromarketingul si publicitatea agresiva au o contributie determinanta in alterarea comportamentelor normale de alegere si consum al alimentelor. In acest mod publicitatea si chimia din farfurie pacalesc creierul, insarcinat cu integrarea tuturor informatiilor provenind de la sistemul digestiv.