Prof. dr. Adrian Streinu-Cercel este membru in Adunarea Generala a Academiei de Stiinte Medicale si Director al Institutului National de Boli Infectioase "Prof. Dr. Matei Bals" din Bucuresti.

- Ce progrese sperati sa realizati in domeniul HIV-SIDA prin Centrul Roman HIV-SIDA?
- Prin Academia Europeana de Boli Infectioase colaboram in momentul de fata cu toate tarile din centrul si estul Europei pe aceasta problema. Sunt invitati astazi la Congres si participa colegii din tarile invecinate si incercam sa stabilim standarde de ingrijire comune pentru aceasta zona.
- Care este trendul HIV-SIDA in ultimii 30 de ani, in Romania?
- In Romania, lucrurile sunt sub control. Am reusit sa tinem sub aceiasi parametri pana in 400 de cazuri noi pe an si acesta a fost unul dintre indicatorii pe care ni i-am propus inca din 1995.
- Care sunt cele mai frecvente boli ale romanilor?
- Bolile cardiovasculare, bolile infectioase - hepatitele cu virusul A, B si C (care acopera 70 - 80% din totalul populatiei, 7 oameni dintr-o suta au infectie cu B sau cu C). B-ul am reusit sa-l scadem, am ajuns acum la 4%. In circa 5 ani estimam sa ajungem la 1%. C-ul, din pacate, este in crestere. Urmeaza bolile respiratorii - astmul pulmonar care pune si el probleme din punctul de vedere al managementului pacientilor.
- Cat de serioasa este amenintarea reprezentata de hepatitele B si C?
- Virusul hepatitei C a reprezentat o amenintare. In momentul de fata vorbim de protocoale foarte clare. Pentru virusul hepatitei B vaccinarea reprezinta o solutie si cei care nu s-au vaccinat o pot face pentru a se proteja.
- Cat costa tratamentul pentru un bolnav de hepatita?
- Circa 30.000 de euro pe an. Costul mediu este 10.000 de euro.
- Virusul hepatitic poate genera cancer?
- Da, atat B-ul, cat si C-ul.
- Cum poate fi rezolvata problema excesului de sare din alimente?
- Foarte simplu. Trebuie facute negocieri cu industria alimentara. In intervalul de 15 - 20 de ani trebuie sa se scada sarea din alimente astfel incat sa nu fie modificat gustul.
- Ce riscuri prezinta hipertensiunea arteriala?
- Foarte mari, pentru ca hipertensiunea arteriala strica inima, strica ochiul si creierul. Deci, in rest, nu mai conteaza.
- Ce fel de apa de baut recomandati: imbuteliata, de la chiuveta sau de la fantana?
- Recomand apa chioara. Apa este sigura pe teritoriul nostru.
- In ce fel influenteaza saracia starea de sanatate a romanilor?
- Foarte mult. Lucrurile sunt de o complexitate foarte mare.
- In luna ianuarie a acestui an ati fost declarat omul zilei de Jurnalul National pentru ca ati semnalat ca ne pandeste virusul AH1N1. V-a flatat acest lucru?
- Categoric da, pentru ca cineva iti recunoaste meritele si nu-ti da in cap.
- In ce proportie au incredere romanii in medici?
- Romanii au incredere in medici atat timp cat se duc la doctor.