Prin muzica sa, Ducu Bertzi isi ofera, intr-un fel, sufletul. Dar nu o face singur. Cautand si selectand ani de zile din creatia unor poeti consacrati, a ales ceea ce a crezut ca-i exprima cat mai real starea sufleteasca si a transpus ideea poetica in muzica. Nascut la 21 septembrie 1955 la Sighetu Marmatiei, Ducu Bertzi considera originea sa maramuresana o sansa. Dupa ce studiaza vioara 8 ani, infiinteaza o trupa rock. Din 1973 cocheteaza cu muzica folk si prima sa chitara poarta si acum un desen psihedelic, semn al atractiei cantaretului catre fenomenul "flower-power". Debutul pe o scena recunoscuta a fost cu Cenaclul Flacara, in mai 1976, la Baia Mare, dar consacrarea in echipa cenaclului este stabilita la data de 20 octombrie, pe scena Teatrului Ion Creanga. Prima inregistrare radiofonica este realizata in noiembrie 1979, cu piesa "Cand s-o impartit norocul".
Recent, la Sala Radio, a fost lansat DVD-ul "Ducu Bertzi si Florian Pittis in concert".

- Considerati originea dvs. maramureseana o sansa?
- Da, este o sansa, dar nu noroc. E o sansa sa fii nascut in Maramures, pentru ca e o zona mai speciala, iar traditiile s-au pastrat mult mai bine si asta te ajuta.
- Cand ati inceput sa cochetati cu muzica folk si cand ati avut prima chitara?
- Inainte de a studia chitara, am facut opt ani de vioara, incepand de la 6 ani. Prima chitara - rece - am avut-o la 14 ani. Eu si prietenii mei ne faceam chitari din chitari vechi, luate de la diversi cunoscuti. Dupa aceea, m-au tentat chitarile electrice.
- Cine v-a daruit prima chitara?
- Eram in liceu cand am primit prima chitara, ca premiu, la un festival, la Sighet.
- Ce amintiri aveti despre debutul dvs. Artistic ?
- Am debutat pe scena in 1974, cand am luat primul premiu la un festival de muzica si poezie, la Sighet. Prima aparitie pe o scena a fost in anii ’70. In scoala generala din Sighet am avut chiar si o formatie, Bi Bemol Rock. Dupa aceea, am trecut la muzica folk.
- Ce a insemnat Cenaclul Flacara pentru dvs.?
- Cenaclul Flacara a fost o scena de lansare, in primul rand. Acolo erau foarte multi artisti conscrati care cantau. A fost si o experienta foarte buna pentru mine. Stacheta era ridicata si trebuia sa incerci sa te ridici la nivelul celorlalti.
- Ati lansat recent un DVD, "Ducu Bertzi si Florian Pittis in concert". Ati fost bun prieten si ati cantat cu Florian Pittis, in America. Ce amintiri aveti legate de el?
- Am cantat alaturi de Florian Pittis nu numai in America. Am avut impreuna un proiect, "Ducu Bertzi si prietenii sai" si l-am invitat pe Florian sa cante si sa recite. Am avut 100 de spectacole cu Pittis. Am fost la Chisinau, in Israel, Italia, America, Romania, Republica Moldova si Canada. 99% dintre amintirile legate de Florian Pittis sunt placute. De una dintre ele imi amintesc şi acum cu placere, atunci cand am fost in Israel, pe malul Iordanului, iar Motu ne-a botezat pe mine si pe Marius Batu. A fost un moment special pentru noi.
- Cat de importanta este familia pentru dumneavoastra?
- Familia inseamna enorm pentru mine, imi ofera echilibru si stabilitate. Cred ca o familie e de mare importanta. Am doi copii, Maura si Rares.
- Cate chitari aveti si care este cea la care tineti cel mai mult?
- Am trei chitari. Le-am dat si nume: Negruta, Sharon si Niagara. Tin la toate la fel de mult.
- Stiu ca aveti multi prieteni. Dar care sunt cei la care tineti cel mai mult?
- Am multi prieteni din zona artistica si e o bucurie sa-i revad. Horatiu Malaele si Nicu Alifantis sunt cei mai apropiati prieteni ai mei.
- Ce obisnuiti sa faceti in timpul liber?
- Sa citesc, sa ma uit la filme cu continut politic sau istoric. Actorii mei preferati sunt Jack Nicholson, Robert de Niro si Dustin Hoffman.
- Aveti un tonus extraordinar. Ce faceti pentru a va mentine in forma in viata de zi cu zi, dar si pe scena?
- Acum nu mai practic niciun sport. In tinerete, am practicat baschet (in liceu) si fotbal (pana la 27 de ani). Ma mentin in forma, avand o alimentatie normala (mananc paine doar dimineata). Imi plac pastele mai mult decat pizza, iar intr-o vreme ma dadeam in vant dupa pastele cu somon. La un moment dat, in turneele din Canada si America, am facut o cura intensiva cu somon, asa ca de la o vreme nu prea mai mananc specialitatea asta. Am fost plecat foarte mult in turnee, in SUA, Canada, Franta, Spania, Tunisia.
- V-ati gandit sa va asigurati corzile vocale?
- Recunosc ca mi-a dat prin cap, dar aici nu te baga nimeni in seama cu chestia asta. Nici nu i-am intrebat, pentru ca mi-a fost jena sa nu le cada fata. Imi menajez vocea si evit inghetata - mananc doar foarte rar inghetata si, cand am spectacole, nu beau nimic rece.