- In ce masura viata de familie si faptul ca ai devenit tata ti-au schimbat viata? Si in ce sens?
- As putea spune un cliseu: faptul ca am devenit tata m-a facut mai responsabil. Vin acasa cu banii, ii pun pe masa, nu mai umblu in discoteci, desi n-am umblat niciodata! Mi-a schimbat viata in bine, la toate nivelele, mai ales la nivel emotional si spiritual. Un copil si o familie plina de dragoste sunt cele mai frumoase cadouri pe care ti le poate oferi Dumnezeu. Incerc sa mentin un echilibru intre muzica si familie.
- Si ceilalti componenti ai trupei Spitalul de Urgenta au copii?
- Da, toti au copii! Basistul are un fiu de 17 ani, saxofonistul are un copil de 2 ani, copilul meu are aproape trei ani. Emil, chitaristul, are doua fete, una de 9 ani si cealalta de 15 ani.
- De cand ai inceput sa canti?
- Cant de la varsta de un an. Muzica mea a dus la atrofierea urechilor parintilor mei iubiti. Si de aici, a surzit tot cartierul din Str. Ana Ipatescu. Am cantat apoi prin parcuri, la metrou, la scoala, politie, facultate, Guvern.
- Ce semnifica titlul albumului vostru, "F.P.S."?
- E o suma a elementelor culturale din viata social-politica romaneasca. Sunt 11 piese, 11 povesti care ataca diferite zone: zona fotbalului, zona politicii, zona smecherilor din Bucuresti care sunt din ce in ce mai multi, zona saraciei si mizeriei romanesti intretinuta de lipsa noastra de coloana vertebrala, de atitudine, de amorteala asta care ne-a cuprins de 20 de ani incoace. Ne gandim doar la noi si nu ne intereseaza ce se intampla in afara casei. De exemplu, nu ne intereseaza drepturile.
- Ce ironizati in piesele voastre?
- Ii ironizam pe smecherii de Dorobanti, galeriile de fotbal, politicienii corupti, care nu au decat patru clase si care ajung sa ne conduca destinele, personajele politice vulgare care se constituie modele pentru noi si care apar la televiziuni - inclusiv pe presedintele nostru, Traian Basescu, care a avut multe gafe si greseli de comunicare si de limbaj pe care nu i le-a taxat nimeni.
- Ce importanta au avut femeile in viata ta, de-a lungul timpului?
- Femeile m-au iubit cu adevarat si fiecare mi-a fost un sprijin de nadejde. Consider femeia un rau cumplit de atragator si fascinant.
- Ce gasesti atragator la o femeie?
- O femeie ma poate cuceri prin feminitate si sexualitate exacerbata. A, si sa aiba suflet. Restul cream noi, barbatii.
- Cum te definesti, in cateva cuvinte, atunci cand iubesti?
- Sunt nebun si imprevizibil cand iubesc. Dar respect intimitatea partenerului. E mai sanatos asa.
- Ce nu suporti la o femeie?
- Nu suport femeile materialiste.

Dan Helciug este actor, papusar, cantaret, compozitor, scriitor, prezentator TV. S-a lansat pe piata muzicala in 1998, cu trupa Parlament, alaturi de care a stat un an de zile in fruntea topurilor romanesti. In 2000 a parasit formatia, pentru a infiinta Spitalul de Urgenta, o trupa de profil rock-etno, cunoscuta mai ales pentru piesa Traiasca Berea. Dan Helciug va discuta vineri, 25 septembrie, despre F.P.S., cel de-al saselea album Spitalul de Urgenta, care va fi lansat in luna octombrie, despre intentia de a se implica in zona publicistica, dar si despre meseriile de papusar, actor, cantaret, compozitor, prezentator TV.
Dan Helciug s-a nascut pe 2 decembrie 1974. A absolvit Universitatea de Arta Teatrala si Cinematografica Bucuresti si Facultatea de Stiinte Cognitive si a jucat in sitcomuri precum Agentia Matrimoniala (alaturi de Tamara Buciuceanu, George Mihaita, Emilia Popescu), Vine Politia sau Nimeni nu e perfect.
S-a lansat pe piata muzicala alaturi de formatia Parlament, cunoscuta mai ales pentru piesa Vine vara. A parasit ulterior trupa, pentru a infiinta Spitalul de Urgenta in 2000.
Au urmat peste 1400 de concerte, participari la festivaluri nationale si internationale (Pepsi Sziget Festival 2001), turnee de cluburi la Moscova si Sankt Petersburg-Turneu Grants Unplugged, Dan Helciug & Friends, 2005-2008, Turneu Winston 2001-2003, Turneu More in 2001.
Premii muzicale: Premiul 2, sectiunea creatie festivalul Mamaia 2008.
Discografie Spitalul de Urgenta: Traiasca Berea (2000), Sa cante muzica (2001), Spitalomania (2002), Stupefiant (2004), Alcool Rafinat (2006), F.P.S (2009).
Cel de-al saselea album lansat de trupa Spitalul de Urgenta se intituleaza "F.P.S.".
Trupa Spitalul de Urgenta s-a alaturat recent sustinatorilor proiectului de voluntariat CharityGift.ro, primul magazin online in care toate produsele contin o donatie, fara adaosuri de pret. Initiativa a venit din partea frontmanului Dan Helciug, care a fost cucerit pe loc de proiect. Urmand modelului "Adopta un ONG" initiat de Gala Societatii Civile, Spitalul de Urgenta a ales sa sustina proiectul derulat cu ajutorul a peste 20 de voluntari din intreaga tara, prin promovarea acestuia in toate aparitiile trupei.
"Am ales sa donam prin CharityGift.ro pentru ca este cea mai usoara modalitate de a transforma un cadou intr-o fapta buna. Consider ca fiecare dintre noi trebuie sa sustina cauza in care crede, iar noi am ales sa sustinem SMURD", spune Dan Helciug, reprezentantul Spitalului de Urgenta.
Noul album este produs de Real Sound & Visual si este distribuit de catre A&A Records.
Trupa s-a nascut in 2000, "tatal" ei fiind Dan Helciug, caruia ii apartin conceptul, muzica si textul. Orchestratia originala a muzicii trupei o asigura Victor Panfilov, mentor spiritual si este imbogatita de catre exceptionalul chitarist Emil Chican. In "F.P.S." Dan Helciug abordeaza cu curaj o serie de teme in general evitate de trupele mainstream, cantand despre viata de student, politica, si de ce nu, despre fotbal. Piesele raman insa incarcate de umorul specific artistului, care nu iarta nici pe altii, insa in final nu se iarta nici pe sine insusi. Trupa se joaca cu piesele si stilurile precum un papusar cu marioneta sa, iar referintele culturale, muzicale si politice abunda. "F.P.S." este asadar un album de maturitate, prin care Spitalul de Urgenta isi dovedeste atat curajul, cat si implicarea in temele de interes ale generatiei actuale.