Nicu Covaci este un om genial si normal in acelasi timp. La prima vedere, multi il considera intransigent cu ceilalti. Adevarul este ca Nicu Covaci este nemultumit de multe lucruri care se petrec in muzica romaneasca. Cel mai mult il deranjeaza producatorii de arta care incearca sa sileasca artistii sa devina comerciali. Insa componentii formatiei PHOENIX sunt niste luptatori care au realizat tot ce si-au propus, riscandu-si viata pentru libertate. Si a meritat!


- Ce credeti ca-i lipseste artistului din Romania?
- In primul rand ca este influenta vestica ce a determinat producatorii de arta sa sileasca artistul sa devina comercial. Deci, la ora asta, foarte putini artisti se gandesc sa exprime ceva - si, de fapt, acesta e rostul artistului, sa exprime ceea ce simt. La ora asta, cei mai multi mint, incearca sa se adapteze pietei si produsele sunt de proasta calitate, pentru ca nu poti sa fii foarte bun mintind. Noi am inotat toata viata impotriva curentului si s-a demonstrat ca putem fi si comerciali, culmea. Trebuie sa ai curaj. Phoenix-ul se vinde bine si, totusi, nu ne adaptam pietei, dar trebuie sa ai curaj si sira spinarii. Deci asta e una dintre problemele romanesti. Ca sa iesim din acest impas, eu am facut o casa de discuri, PHOENIX.
- Ce amintiri va leaga de perioada de inceput a formatiei PHOENIX?
- Multe amintiri frumoase, care acopera momentele de deceptie pe care le-am avut. Predomina, totusi, amintirile frumoase.
- Ce va supara in momentul de fata in muzica romaneasca?
- Ma supara ca aceste case de discuri sau producatorii obliga tinerele talente sa fie comerciale sau sa se vanda pe un pret de nimic si sa participe la niste mode sau curente care astazi sunt sau nu sunt. La un moment dat, neavand puncte de reper, vor face ceea ce li se cere. Producatorii le spun acestora - cum imi spun si mie - ca nu sunt comerciali.
- Ati facut vreun compromis in acest sens?
- Nu, sigur ca nu! Si tocmai asta ne-a tinut! Daca faceam ce era la moda, treceam demult.
- V-a interesat sa intrati in politica?
- Ba da, dar mi-e sila de politicieni! Voiau sa ma faca parlamentar, iar anul trecut mi s-a propus sa candidez la presedintie. Le-am zis: "Mai, oameni buni, riscati sa ramaneti falimentari!", iar ei mi-au replicat: "Nu, ca din tara asta voteaza doar 20%, iar daca vei candida tu la presedintie vor vota toti".
- Daca ati candida la presedintie nu ati mai avea timp de muzica, nu?
- Nu e vorba despre asta. Dar nu cred ca m-ar lasa cineva sa fac ce trebuie.
- Care ar fi primul lucru pe care l-ati face daca ati candida la presedintia Romaniei?
- As face un zid chinezesc in jurul Romaniei si i-as pune pe toti sa munceasca. Cand vom fi la nivelul celorlalti, as deschide portile. Nu mai intereseaza pe nimeni tara asta, noi nici nu mai avem tara, pentru ca s-a vandut! Nu te simti ca intr-o tara care nu este a ta?!
- Va mai ocupati de trupele tinere?
- Ba da. Ma ocup de Phaenomenon, de Edict din Braila si de Bogdan Muntenita. Voi scoate cu Poenix si cu ei cover-uri.
- Intr-o perioada, v-ati ocupat si de formatia 15 grade.
- Da, asa este, dar acum nu ma mai ocup. Li s-a spus ca sunt necomerciali, asa cum i-am produs eu si m-au rugat sa-i las sa faca o incercare. Le-am zis ca nu le stau in cale si sa incerce sa fie comerciali. Au facut o alta inregistrare si nu se mai aude nimic de ei.
- Ce aveti sa le reprosati radiourilor romanesti?
- Radiourile au programul impus de cei din afara. Gusturile se manipuleaza. Nimic nu dureaza.
- Mai pictati?
- Da, mai pictez. Am primit de curand o comanda din partea unor cluburi de polo din Statele Unite ale Americii, ca sa pictez cai. Asa ca am inceput o serie de cai pentru aceste cluburi.
- Veti expune tablourile cu cai si in Romania?
- Din pacate, in Romania nu e nimeni interesat de arta. Data trecuta, cand am expus tablourile mele la Teatrul National, nimeni nu a cumparat lucrarile mele, desi nu erau scumpe. Mi-am dorit atunci sa le expun ca sa vada oamenii ce pictez.
- Ati simtit vreodata ca v-ati riscat viata cantand cu Phoenix?
- Suntem singura formatie de pe planeta asta care si-a riscat viata. Cand am revenit in tara, am vazut copii care cantau silaba cu silaba ceea ce cantam noi. Aceasta generatie are nevoie de noi. Suntem credibili, acesti tineri au nevoie de un punct de sprijin.
- Stiu ca va doriti sa organizati un festival celtic la Bucuresti.
- Repertoriul nostru este foarte complex. Am descoperit ca ramasitele celtice nu au fost puse in evidenta niciodata. Ma lupt sa facem un festival celtic in Romania. Daca am deschide o portita catre celti, nu am mai fi priviti ca Gipsy Land. As vrea sa aparam obrazul acestei tari. Manelele nu ne-au reprezentat si nu ne vor reprezenta niciodata, chiar daca au si ele cultura lor.
- Cand plecati peste hotare, va este rusine sa spuneti ca sunteti roman?
- Nu mi-a fost rusine sa spun ca sunt roman niciodata, pentru ca stiu ce valori avem. In momentul cand spui afara ca esti roman ai de pierdut. Insa eu am trait intr-o viata cat altii in zece vieti.
- Cum vi se pare ca este publicul care vine la concertele formatiei Phoenix?
- Cei care vin la Phoenix vin din convingere.
- De-a lungul timpului ati observat influente din muzica Phoenix la alte formatii?
- Am avut neplacuta supriza cand am vazut ca o singura formatie ii copiaza pe Phoenix si s-a lipit de ceea ce este comercial. De aceea se promoveaza peste tot o muzica fara continut si fetele frumoase, ca avem destule!
- Ce artist roman admirati?
- Il admir pe Gheorghe Zamfir, care umple salile de spectacol. Chiar si lui ii dau lacrimile atunci cand canta.
- Ce va defineste in viata?
- Dorinta de bine. Eu vreau bine si sunt suparat cand cineva imi vrea raul.