Dupa ce a preluat Banca Comerciala Romana (BCR), Erste Bank este interesata sa cumpere si actiunile detinute de angajatii bancii romanesti si de societatile de investitii. Dar in timp ce pentru actiunile salariatilor Erste Bank va inainta in mai putin de doua saptamani o oferta, cu titlurile detinute de SIF-uri procesul va fi mai lung. ßi asta pentru ca SIF-urile vor sa-si vanda titlurile BCR la Bursa. Iar acest lucru se va intampla abia cand BCR sau Erste se vor lista la Bursa de Valori Bucuresti (BVB).

Procesul de privatizare a celei mai mari banci comerciale romanesti s-a finalizat joi. Aceasta a fost preluata de banca austriaca Erste, care si-a anuntat deja intentia de a achizitiona si restul de 38% de actiuni BCR de­tinute de actionarii mino­ritari.
Pentru cumpararea pa­chetului de 8% apar­tinand salariatilor institutiei ro­mane de credit, Erste Bank va inainta o oferta in doua saptamani, declara joi Hana Cygonkova, purta­torul de cuvant al bancii austriece pentru Europa Centrala, citata de Me­diafax. Astfel, angajatii vor putea primi in schimbul actiunilor fie bani, caz in care va fi aplicat un dis­count, fie actiuni Erste Bank. Reamintim ca la finele lui august, Erste anunta ca va oferi pana la 485 de milioane de euro pentru titlurile salariatilor, pretul plecand de la va­loarea de 7,65 euro platita statului roman.
SIF-urile vor sa vanda pe Bursa
In privinta participa­tiilor celor cinci Societati de Investitii Financiare (SIF), care insumeaza 30% din actiunile BCR, lucrurile se complica. ßi asta pentru ca acestea sunt interesate sa-si valorifice participatiile la BCR prin tranzactii bur­siere. "Listarea actiunilor BCR pe Bursa intr-un ter­men de trei ani a fost una dintre conditiile contrac­tului de privatizare solicitata expres de actionarii mi­noritari pentru a-si putea valorifica participatiile in cadrul BCR", ne-a declarat Ionut Stanimir, reprezen­tant al Erste Bank. Dar, fie ca vor dori sa vanda ac­tiunile BCR, fie pe cele Erste primite la schimb, SIF-urile vor trebui sa astepte ca una dintre aceste banci sa se listeze la Bursa. Presedintele SIF 1 Banat-Crisana declara recent ca i s-a oferit, in schimbul titlurilor BCR, actiuni Erste pentru momentul in care banca austriaca se va lista la Bursa. "Conversia ac­tiunilor BCR in actiuni Erste ar duce la o crestere semnificativa a valorii unitare a activului net (VUAN) al SIF-urilor, titlurile Erste fiind cotate si beneficiind astfel de un pret de piata", considera An­dreea Ciobanu, broker Intercapital Invest. Adica, "daca rata de conversie, o actiune Erste pentru sase actiuni BCR, s-ar pastra, VUAN-ul SIF-urilor ar trebui sa fie cu circa 50% peste valoarea actuala de 7,24 miliarde de lei", esti­meaza Ciobanu.
Mai trebuie spus ca VUAN-ul reprezinta un indicator important de analizat pentru investitorii in SIF-uri. ßi, din cauza ca SIF-urile detin participatii importante la societati necotate, cum e si BCR, activele nete nu sunt cal­culate la valoarea lor reala, arata Ciobanu.
Astfel, in timp ce Erste a platit 7,65 euro pentru o actiune BCR, adica 27 de lei, in portofoliul fiecarui SIF o astfel de ac­tiune este evaluata la doar 3,66 lei, explica brokerul Inter­capital Invest.