Cand cumpara bilete de avion, craiovenii se orienteaza catre cele mai ieftine. De aceea, decizia TAROM de a micsora de sapte ori nivelul comisionului primit de agentiile care vand bilete de avion, la 1%, va atrage probabil o scumpire a biletelor.
Compania TAROM a decis ca, incepand cu 1 iulie, sa micsoreze cu 6% nivelul comisionului acordat agentiilor de turism pentru vanzarea biletelor de avion. "Agentiile vand aproximativ 75% din totalul biletelor TAROM. Acum sapte ani, comisionul primit de agentii pentru vanzarea biletelor era in medie de 9%, insa ajungea si la 12%. TAROM a scazut insa comisionul la 7% si toate companiile aeriene l-au scazut", a declarat Carmen Ciurea, agent ticketing la Touropa. Potrivit acesteia, daca in iulie comisionul acordat de TAROM va ajunge la 1%, e posibil ca si celelalte companii sa scada comisionul. Drept urmare, desi reducerea comisionului la 1% ar trebui sa ieftineasca biletele, cel mai probabil acestea se vor scumpi. "Pentru un bilet de 150 de euro, de exemplu, agentiile de turism vor primi un comision de 1,5 euro. Astfel, agentiile vor fi nevoite sa aplice comisioane proprii pentru a-si acoperi cheltuielile. Aceasta decizie va fi insa luata ulterior", a declarat reprezentantul unei agentii din Craiova.
Craiovenii prefera biletele ieftine de avion
Reprezentantii agentiilor nu se tem ca-si vor pierde clientii ca urmare a acestei scumpiri deoarece majoritatea nu vor fi tentati de ideea de a se deplasa pana la Bucuresti pentru achizitionarea unui bilet. "Toata lumea doreste bilete de avion ieftine. In sase luni am emis doua bilete la Bussines Class. Clientii nu au preferinte pentru anumite firme. Cei care circula mai des cu avionul si au avut probleme evita insa companiile aeriene respective", a spus Raluca Lomboiu, agent de turism la Millenium Tour. De fapt, fenomenul e bine cunoscut in breasla. "Foarte putini craioveni isi aleg o cursa in functie de orarul de zbor sau de companie. In general, clientii prefera companiile Low Cost, de tipul Blue Air sau My Air", a afirmat Carmen Ciurea.
Biletele de avion, mai ieftine decat cele de autocar
De fapt, pretul biletelor depinde in principal de distanta in timp dintre momentul in care a fost achizitionat biletul si cel al zborului (cu cat cumparati bilete mai din timp, cu atat sunt mai ieftine), dar si de evolutia cursului valutar. In plus, potrivit specialistilor, exista o tendinta a companiilor aeriene de a ieftini biletele pentru cursele regulate. Persoanele care-si programeaza din timp vacantele pot cumpara bilete de avion la preturi mult mai mici decat cele de autocar (un bilet dus-intors, pentru luna august 2006, cu destinatia Barcelona, a fost achizitionat in decembrie 2005 cu 85 de euro, cu taxe incluse).