Ieri, la Palatul Victoria, s-a semnat contractul de trecere in proprietate privata a celei mai mari institutii bancare din Romania. Noii proprietari ai Bancii Comerciale Romane (BCR), austriecii de la Erste Bank, vor plati peste 3,75 miliarde de euro pentru 61,88% din actiuni si incepand de astazi vor avea acces total la informatiile BCR.
Erste Bank tinteste o rata de profitabilitate a investitiei la BCR de aproximativ 10% incepand cu 2009, excluzand costurile de finantare, se arata intr-un comunicat al bancii austriece. De asemenea, Erste isi va majora in sens pozitiv obiectivele privind rezultatele financiare pe termen mediu in urma achizitiei. Potrivit comunicatului, rata medie de crestere a profitului de 15%, stabilita initial pentru perioada 2005-2008, va fi majorata la peste 20% pentru perioada 2005-2009. Erste s-a angajat la un program de investitii de 100 de milioane de euro in urmatorii trei ani si estimeaza ca procesul de integrare a institutiei romanesti va costa numai in 2006 circa 90 de milioane de euro.
Prin parafarea contractului de privatizare, institutia austriaca preia un pachet de 36,8825% din actiuni de la statul roman si 25% plus doua actiuni de la BERD si IFC. Mai trebuie spus ca pentru a-si finanta achizitia celei mai mari banci din Romania, Erste isi va majora in primul trimestru al anului viitor capitalul social cu 2,4 miliarde de euro.

Castigul statului

Statul roman va incasa din tranzactie in jur de 2,25 miliarde de euro, iar diferenta de 1,5 miliarde de euro va reveni, in parti egale, Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) si International Finance Corporation (IFC). De remarcat faptul ca, fata de suma platita pentru pachetul de actiuni BCR achizitionat in 2003, prin valoarea tranzactiei de ieri, BERD si IFC vor primi impreuna o suma care, calculata in dolari, reprezinta de peste opt ori mai mult decat au dat la momentul achizitiei. Premierul Calin Popescu-Tariceanu a declarat ca „aceasta privatizare va duce la cresterea capacitatii bancilor de a sustine economia. Cel mai important element este ca vom avea la dispozitie o suma uriasa la buget pentru proiectele de dezvoltare a infrastructurii rutiere, sanatate, scoli si universitati“. Primul-ministru a adaugat ca trecerea BCR in proprietatea austriecilor de la Erste poate „ameliora“ perceptia asupra Romaniei „in ceea ce priveste aderarea la UE“.

Schimbari la BCR

Contractul de privatizare a BCR prevede „accesul si influenta“ imediate ale bancii austriece asupra bancii romanesti. Astfel, potrivit unui comunicat al institutiei austriece, Erste va infiinta un comitet con-sultativ de tranzitie, alcatuit din zece persoane, care vor avea acces total la informatia interna si externa a bancii romane incepand din 22 decembrie. Doi dintre membrii acestui comitet vor avea dreptul de a participa la toate reuniunile comitetului executiv si ale boardului de supraveghere ale BCR, precum si la intalnirile actionarilor, in calitate de observatori, neavand drept de vot. „Suntem constienti de responsabilitatea pe care o implica aceasta preluare fata de un numar de aproximativ trei milioane de clienti, 12.000 de angajati si fata de economia romaneasca in ansamblu“, a spus la randul sau Andreas Treichl, presedintele Erste Bank.