DIGI24: Cum au disparut 12.000 de lei din contul unei femei din Bucuresti
Atentie de la ce bancomate retrageti bani sau pe ce site-uri intrati atunci cand vreti sa faceti tranzactii online! Cardurile bancare pot fi clonate extrem de usor. In doar cateva secunde, atacatorii va pot fura datele cardului bancar si il pot folosi in numele dumneavoastra. Ce puteti face, sa nu va transformati in victime sigure ale hackerilor, aflati din materialul urmator.
12.000 de lei dintr-un foc, s-au facut nevazuti din contul unei femei din Bucuresti.
- Am cerut extrasul de la banca, existau niste plati facute cu cardul pe un site. Angajatii bancii mi-au spus sa verific acasa, in familie, povesteste femeia pagubita.
Ea spune ca a folosit cardul respectiv ca sa cumpere ceva de pe un un site american. Dupa ce a facut plata, au inceput sa curga platile catre site-ul respectiv. Victima spune ca nu a primit niciun sprijin nici din partea bancii, nici a politiei.
- Pentru un alt card pe care il am la alta banca am intrebat, in cazul in care se intampla ceva, daca exista asigurare si mi s-a spus ca nu, singura solutie este sa-mi las foarte putini bani pe card si restul sa fie intr-un cont care sa nu aiba card atasat, a povestit ea.
Solutia de a strange banii la saltea pare desprinsa din secolul trecut, insa pare singura sigura acum. Din ce in ce mai multi oameni cad victime hackerilor, spun expertii in securitate cibernetica. Mai ales ca fraudarea ori clonarea unui card este aproape banala pentru atacatori.
Liviu Arsene, expert in securitate cibernetica:
- Pozezi fata-verso cardul si ai nume, prenume, data de expirare a cardului, inclusiv codul CVV necesar pentru autentificare atunci cand faci o plata online. Deci nu e neaparat nevoie sa clonezi cardul folosind echipamente speciale.
Unele banci au un alt doilea nivel de confirmare a platilor online, prin transmiterea unui cod prin sms. Nu toate insa. In plus, daca vreti sa fiti siguri ca bancomatul nu v-a furat datele cardului, verificati, inainte de a-l folosi, daca toate componentele aparatelor sunt fixate bine. Cele mai sigure ATM-uri sunt cele din interiorul bancilor, spun expertii. In momentul in care banca sesizeaza nereguli, are obligatia sa anunte detinatorul cardului.
Irina Chitu, analist financiar:
- Bancile au inserate in sistemele informatice procedee de recunoastere a tranzactiilor frauduloase, fie ca e dupa locatie, sume mai mari, ceva schimbat in frecventa platilor si, de multe ori, imediat blocheaza sistemul cand ceva este in neregula sau contacteaza clientii telefonic si sunt intrebati daca au facut acele tranzactii care lor li se par suspicioase. Banca e obligata sa despagubeasca cu intreaga suma clientul. Exista un regulament BNR care mentioneaza ca intr-o zi bancara, de la momentul recunoasterii, sa i se dea banii inapoi in totalitate.
Specialistii spun ca este bine sa nu pastram sume mari de bani pe cardul activ, ci sa le transferam intr-un cont de economii, iar pentru platile online sa avem un card separat.

(sursa: digi24.ro)