HotNews.ro Taxa pe lacomie. Cati bani ar putea aduce la buget si ce va insemna asta pentru clienti. Bonus: cum e cu taxa asta in alte tari (Autor: Dan Popa)

Ce spune proiectul

Bancile vor calcula, declara si plati taxa pe lacomie, pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare trimestrului pentru care se datoreaza.Media trimestriala ROBOR se stabileste pe baza ratelor ROBOR la 3 luni si la 6 luni, calculate si publicate de Banca Nationala a Romaniei pentru ultimul trimestru/semestru anterior trimestrului de calcul. Stabilirea mediei trimestriale se efectueaza de catre Comisia Nationala de Strategie si Prognoza si se publica pe site-ul acestei institutii.Cotele taxei pe lacomie se diferentiaza in functie de amploarea depasirii pragului de referinta (de 1.5%), astfel:
a) daca media trimestriala a ratelor ROBOR este pana la 0,5 puncte procentuale, inclusiv, peste pragul de referinta, cota este de 0,2%;
b) daca media trimestriala a ratelor ROBOR este intre 0, 51 - 1 punct procentual, inclusiv, peste pragul de referinta, cota este de 0,4%;
c) daca media trimestriala a ratelor ROBOR este intre 1,01 - 1,5 puncte procentuale, inclusiv, peste pragul de referinta, cota este de 0,6%;
d) daca media trimestriala a ratelor ROBOR este intre 1,51 - 2,0 puncte procentuale, inclusiv, peste pragul de referinta, cota este de 0,9%. N.red: aici ne aflam in momentul de fata.
(4) Daca media trimestriala ROBOR este cu peste 2 puncte procentuale peste pragul de referinta, cota taxei pe lacomie de 0,9 % se majoreaza progresiv cu cate 0,3 puncte procentuale la fiecare depasire cu cate 0,5 puncte procentuale, inclusiv, a pragului de referinta majorat cu 2 puncte procentuale.
Ce spun datele BNR cu privire la ROBOR:
Potrivit datelor publicate zilnic de Banca Centrala, media pe ultimele 3 luni ale ROBOR la 3 si respectiv la 6 luni a fost 3.18 (pentru ROBOR 3M) si 3.30 (pentru ROBOR 6M). Diferenta fata de pragul de referinta de 1.5% este de 1.68 puncte procentuale, ceea ce ne trimite la calculul taxei pe lacomie in baza cotei de 0.9% aplicabil activelor bancare detinute.Potrivit datelor BNR, la nivelul lunii octombrie, activele bancare din Romania erau de 448 miliarde de lei (aproximativ 100 de miliarde de euro, grosso modo) . O cota de 0.9% aplicata acestor active ar insemna putin peste 4 miliarde de lei (putin sub un miliard de euro).Evident, taxa se va calcula diferit de la banca la banca. La mijlocul anului, 23 de banci din 35 erau pe profit iar 12 erau pe pierdere.De exemplu, BCR avea dupa primele 9 luni din acest an active pe tot grupul de 72 de miliarde de lei si un profit de 1,05 miliarde de lei. Taxa bancara ”le-ar lua” din profit 648 de milioane de lei, injumatatindu-le profitul.La fel, Banca Transilvania avea active bancare de 64 de miliarde de lei si un profit net de 979 de milioane de lei. O taxa bancara de 0,9% pe active inseamna 576 de milioane de lei.BRD, are active bancare de 45 de miliarde de lei si un profit de 1,1 miliarde de lei. Taxa bancara de 0,9% inseamna putin peste 400 milioane de lei, de unde rezulta ca bancii i-ar mai ramane un profit de 700 de milioane de lei.Nu e clar ce se va intampla cu bancile care au pierderi, ce se va intampa cu bancile de stat (cea mai mare fiind CEC Bank) si nici daca taxa pe lacomie se va aplica sau nu chiar Bancii Nationale.

Trei posibile efecte ale introducerii taxei pe lacomie:

1. Ca raspuns la perspectiva unui profit in scadere, bancile ar putea deveni si mai conservatoare si vor reduce volumul creditelor acordate- aceasta inseamna ca, la randul ei, nici productia economica si nici consumul intern nu pot creste cu vitezele asteptate.

2. Intrucat majoritatea bancilor din Romania sunt detinute de banci-mame cu sediile in strainatate, exista riscul ca respectivele banci-mame sa investeasca mai putin in filialele lor din Romania

3. Sa nu uitam, consumatorii sunt cei care duc greul costurilor. Cu cat este mai mare taxa bancara bancile sunt mai motivate sa gaseasca modalitati de a transfera povara taxei catre clienti. Un cost ridicat al creditului reduce puterea de cumparare si incetineste cresterea economica.

N. red: In Ungaria, contractia creditarii care a urmat introducerii noii taxe a determinat autoritatile sa scada nivelul taxarii, cu conditia ca reducerea sa se vada in accelerarea imprumuturilor acordate companiilor.


Taxele bancare in Europa
- La sfarsitul anului 2008, Suedia a introdus o taxa bancara, de 0.036% din activele bancare, dupa ce au discutat cu un an inainte ideea inclusiv in cadrul unei sesiuni speciale a Grupului G20. Banii sunt colectati intr-un fond destinat salvarii bancilor in dificultate. Suma colectata anual-circa 250 milioane de euro.
- Ungaria. Taxa bancara din Ungaria este considerata unica in Europa din doua motive: primul pentru ca este de departe cea mai mare (raportata la PIB) si al doilea, faptul ca ungurii sunt singurii care au introdus aceasta tax fara sa fi fost nevoiti sa salveze banci din bani publici (exact ca si noi). Cei doi factori descrisi mai sus si rezistenta slaba a bancii lor nationale sunt probabil cea mai buna ilustrare a puterii discretionare a guvernului.
- Marea Britanie. Acolo taxa e putin mai complicata. A fost introdusa in 2011 si e pe cifra de afaceri, nu pe active (adica se aplica depozitelor). Scopul ei este descurajeze bancile in a-si asuma riscuri prea mari si aduce la buget cam 2.6 miliarde de lire/an.
- Austria. Are doua niveluri ale taxei bancare ( in functie de marimea bancii). Au introdus la 1 ianuarie 2011, au marit-o 2014 iar acum au scazut-o. Aduce anual la buget 100 milioane de euro (, aducea 550 milioane de euro).
- Polonia aduna circa un miliard de euro anual din aceasta taxa bancara impusa in 2016 in ciuda avertismentelor bancii centrale si ale agentiilor de rating. Polonezii aplica o taxa pe lacomie de 0.44% pe active.
- Franta si Germania au introdus in 2011 si ele o asemenea taxa, banii mergand tot catre fonduri destinate salvarii bancilor.

Avantajele pe termen mediu sunt cele legate de cresterea incasarilor la buget si de obligarea managementului bancar de a gasi solutii de a se reinventa, asa cum le-a cerut in repetate randuri Guvernatorul BNR. Dezavantajul principal este legat de faptul ca, in final, bancile vor transfera costurile catre clienti.