Cat costa un apartament in Capitala, in functie de zona: de la sub 1.000 la peste 2.000 euro/mp
Fata de alte mari orase, Bucurestiul ofera o paleta mult mai larga de optiuni cand vine vorba de achizitia unei locuinte. Fie ca vrei sa vinzi, fie ca vrei sa cumperi o locuinta, cu siguranta ca unul dintre aspectele care te preocupa cel mai mult in procesul de incheiere a unei tranzactii este pretul corect. Acest indicator este caracterizat prin natura sa variabila prin excelenta: atat de la interval de timp la altul, de la un oras la altul, cat si de la o zona la alta. Cel mai recent raport de piata publicat de Analize Imobiliare (platforma lansata si sustinuta de Imobiliare.ro) ilustreaza, pentru marile orase ale tarii, tocmai aceste nuante.

Cresteri, dar si scaderi de pret in ultimul trimestru

In Bucuresti, spre exemplu, pretul mediu solicitat de catre vanzatori pentru un apartament s-a majorat cu 1,8% in ultimul trimestru al anului trecut, ajungand la o valoare de 1.250 de euro pe metru patrat util. (De mentionat este ca, dintre cele mai mari 6 orase ale tarii, aici a fost consemnat cel mai mic avans al preturilor pe 2017, respectiv 7,7%.) Pe zone, evolutia preturilor a fost insa sensibil diferita. Astfel, trimestrul trecut, cele mai importante scumpiri au avut loc in cartiere din zona centrala si semicentrala a Capitalei, acestea fiind cuprinse intre 3% si 5% (o diferenta considerabila fata de cresterea maxima de 12,8% consemnata in cele 3 luni anterioare, in Cotroceni). Cel mai mare avans, de 4,4%, a avut loc in zona Dacia-Eminescu; pe locul al doilea in topul cresterilor de pret se situeaza cartierul Vitan Nou (unde locuintele s-au apreciat cu 4,1%), acesta fiind urmat de Herastrau-Nordului (cu un plus de 4%), Crangasi (cu 3,4%) si Banul Manta-Victoriei-Romana-Universitate (cu un avans de 3%). Pe de alta parte, Bucurestiul are, spre deosebire de Cluj-Napoca, cateva cartiere in care au avut loc o serie de scaderi de pret comparabile in ultimul patrar al anului trecut: in mod interesant, cel mai mult s-au ieftinit apartamentele scoase la vanzare intr-una dintre cele mai bine cotate zone ale orasului, respectiv Kiseleff-Aviatorilor (un minus de 4,3%); cu 3,2% s-au depreciat si locuintele din zona Parcul Carol/Cantemir-Marasesti, iar pe urmatoarele locuri in clasamentul reducerilor se afla cartierul Stefan cel Mare (-2,6%), Pipera (-1,6%) si Giulesti (-1,6%).

Cele mai exclusiviste vs. cele mai accesibile zone

In ciuda tendintei de ieftinire resimtite in al doilea semestru din 2017, in zona Kiseleff-Aviatorilor se gasesc in continuare cele mai scumpe apartamente din Bucuresti, acestea avand o valoare medie de listare de 2.490 de euro pe metru patrat util. Distanta fata de zona Herastrau-Nordului, ce ocupa urmatoarea pozitie in clasament (cu 2.470 de euro pe metru patrat util), s-a micsorat insa considerabil in perioada analizata: de la o diferenta de 230 de euro pe metru patrat util, la doar 20 de euro pe metru patrat. Un apartament costa acum 2.000 de euro pe metru patrat util in zona Dorobanti-Floreasca, 1.790 de euro pe metru patrat util in Aviatiei si, respectiv, 1.640 de euro pe metru patrat util in Unirii. Spre deosebire de un centru regional ca Timisoara, unde pretul mediu solicitat de catre vanzatorii de apartamente este evident mai scazut, Bucurestiul are si cateva optiuni mai ieftine de achizitie, respectiv cartiere cu preturi de sub 1.000 de euro pe metru patrat util. Astfel, o locuinta la bloc poate fi achizitionata cu 890 de euro pe metru patrat util in Ghencea, cu 920 de euro pe metru patrat in Rahova, cu 980 de euro pe metru patrat in Giurgiului si tot cu 980 de euro pe metru patrat in Giulesti. Sectorul 5 este, asadar, cel mai accesibil pentru locuitorii Capitalei.

(Sursa: imobiliare.ro)