Ion Iliescu a publicat un text pe blog, intitulat: Fake news - astazi RomaniaTV. Fostul presedinte a reactionat la un fals interviu cu domnia sa, acordat postului de televiziune Romania TV. In realitate, interviul era un soi de colaj din declaratii facute de acesta in anul 2015, la congresul PSD. Acest fake-news a fost preluat de alte televiziuni fara o minima verificare. In virtutea dreptului la replica, Ion Iliescu cere televiziunilor care au generat si raspandit stirea falsa sa faca precizarile cuvenite. Si sa-l anunte si pe domnia sa despre ce a spus, sau a facut, desi n-a spus si n-a facut!

Iata textul integral publicat de Ion Iliescu pe blogul sau:

- In legatura cu presupusa mea interventie in procesul politic ce are loc in Partidul Social Democrat, anuntata de postul de televiziune Romania TV, stire preluata si de alte televiziuni si site-uri de stiri, fara o minima verificare a veridicitatii stirii, sunt obligat sa fac urmatoarele precizari:
Interventia mea nimicitoare, daca am inteles bine, este doar un colaj din discursul rostit la Congresul PSD din 2015! Pozitia exprimata atunci nu este o noutate. Si acum as spune exact aceleasi lucruri in fata conducerii colective a PSD. Pozitia mea este bazata pe valori si principii, in care cred, pe care nu le-am negat, de la care nu am abdicat si nici nu intentionez s-o fac.
Nu am incurajat niciodata conducerea conflictuala, indiferent ca este vorba despre partid, sau despre institutiile statului. Abordarea critica a realitatii nu inseamna atac la cineva. Inseamna realism si exprima dorinta de a rezolva probleme, nu de a crea altele noi.
PSD nu reprezinta, prin problemele pe care le are, exceptia pe scena politica actuala. De fapt, este printre putinele forte politice care mai pastreaza un minim de coerenta in actiunea si in proiectele sale. Daca mai mizeaza insa pe abordarea conflictuala a problemelor interne, va pierde si aceasta minima coerenta.
Dincolo de orice, Romania are nevoie de stabilitate, de o guvernare coerenta, la randul ei, responsabila, si, mai ales, de consolidarea democratiei. Repet ce am spus nu o data: nu poti avea o democratie functionala cu partide care, in interiorul lor, sunt conduse nedemocratic. Este momentul sa redeschidem canalele de comunicare, sa reluam dialogul intre fortele politice, si cu societatea civila.
Ca urmare, cer, in virtutea dreptului la replica, televiziunilor care au generat si raspandit stirea falsa, sa faca precizarile cuvenite. Si, daca nu cer prea mult, sa ma anunte si pe mine despre ce am spus, sau am facut, desi n-am spus si n-am facut.

Ion Iliescu