SHTIU.RO informeaza: Ce inseamna ROBOR? De la ce vine indicele ROBOR?
Ce inseamna ROBOR?
Nu toata lumea stie cu exactitate ce inseamna indicele ROBOR. Aceasta inseamna, de fapt, media dobanzilor la care bancile se imprumuta intre ele. Conform limbajului bancar, ROBOR este un indicator de referinta pentru dobanzile la creditele in lei. O banca utilizeaza ROBOR (Romanian Interbank Offer Rate) pentru a calcula dobanzile la ratele pe care cei ce s-au imprumutat le platesc lunar.
ROBOR se stabileste pe baza informatiilor furnizate de primele 10 banci din piata. Sunt situatii in care unele banci au un surplus de lichiditati, altele au nevoie de bani si astfel acestea se imprumuta reciproc. Cu cat banii din piata sunt mai putini, cu atat ei devin mai valorosi, astfel ca dobanzile la ei vor creste cu rapiditate.
Cu alte cuvinte, ROBOR este o rata medie a dobanzilor la care bancile din Romania se imprumuta intre ele, el calculandu-se zilnic ca medie aritmetica a cotatiilor practicate de primele 10 banci selectate de catre Banca Nationala. Totodata, indicele ROBOR mai depinde si de alte cauze. De exemplu, daca statul se imprumuta mai mult pentru a finanta deficitul de aproape 3% din Produsul Intern Brut (PIB), atunci iarasi creste cererea de lei si implicit si ROBOR-ul.
ROBORUL mai depinde si de cantitatea de bani care iese din tara. Daca multinationalele din tara noastra vor sa dea dividende mai mari catre grupurile-mama, atunci trebuie sa preschimbe leii castigati in Romania pe euro. In acest caz trendul este invers si ROBOR scade. Daca rata inflatiei creste, la fel se intampla si cu ROBOR-ul.

Cum iti poti calcula singur ROBOR-ul?

De exemplu, in septembrie 2017, indicele ROBOR se situa la 0,92% pe an. La un credit de 50.000 de euro pe 30 de ani, adica 225.000 de lei, rata ar fi de 939 lei cu ROBOR de 0,92%. La un ROBOR de 1,8% pe an, acest lucru inseamna o dobanda de 3,8%. Aplicand aceasta dobanda la suma de 225.000 de lei, rezulta ca am avea de rambursat in total 381.925 lei. Impartind la 360 de luni, acest lucru inseamna 1.060 de lei pe luna. Astfel, daca la un ROBOR de 0,92% rata era de 939 lei, la ROBOR de 1,8% inseamna cu 120 de lei mai mult.

Sursa: shtiu.ro