A aparut priml numar pe print al publicatiei CERTITUDINEA, al carei creator este jurnalistul si scriitorul Miron Manega. Am lucrat cu Miron Manega la ziarul NATIONAL, in perioada cand publicatia era condusa de jurnalistul Gica Voicu, cel care a murit de curand, cu o luna inainte de a implini 59 de ani. Activitatea jurnalistica a lui Miron Manega este impresionanta. El a scris si publicat peste 2.000 de articole, dintre care peste 1.000 in Evenimentul Zilei si National, 130 in Jurnalul National, 350 in Saptamana Financiara si peste 200 in Finantistii si Cuvantul Liber. Reproducem un fragment dintr-un interviu mai vechi, aparut in in Adevarul. Miron Manega - autobotezat ispravnic de concept, intr-o caseta de pe prima pagina a primului numar pe print din publicatia Certitudinea - explica in acest interviu ce reprezinta publicatia Certitudinea, pe frontispiciul careia scrie: COORDONATOR SPIRITUAL: MIHAI EMINESCU. (Un detaliu: primul numar pe print este numerotat Nr.0!)

INTERVIU Cu Miron Manega, rebelul dogmatic

- M-a surprins faptul ca sunteti ispravnic de concept, la website-ul CERTITUDINEA, o publicatie electronica de cultura, spiritualitate si atitudine. Care este acest concept?
- Conceptul acestei platforme, creata in octombrie 2009, rezulta din chiar declaratia de principii” a site-ului. Este o alternativa la paradigma dilemei. Nu pentru ca nu am avea indoieli, caci numai prostii nu se indoiesc, insa aceste indoieli se refera la sansa de a reusi, nu la justificarea morala a demersului, care este major si smerit in acelasi timp. Incercam, nu sa ridicam catedrale, ci sa plivim buruienile din gradini si cimitire. Vrem sa aratam ca realitatea romaneasca profunda - aceea a preocuparilor, asteptarilor si desteptarilor - este cu totul alta decat ceea ce ni se prezinta in ziare si la televizor. Aceea este o realitate de nisa, periferica chiar, in niciun caz definitorie. Definitoriu este sistemul de valori care a generat tot ce avem mai bun in cultura. Vrem sa aratam ca acest sistem de valori, corect abordat si dimensionat, are si target, si audienta. Vrem sa cream o platforma de vizibilitate publica, tuturor celor care au ceva important si coerent de rostit in urgisita cultura romana. Vrem, in ultima instanta, sa sustinem demnitatea de a fi roman, in locul rusinii de a fi roman, prin toate argumentele corecte, ce ne stau la indemana. Pentru ca nu e sanatos sa te simti vinovat pentru faptele rusinoase ale unora, asa cum nu e corect sa te bati in piept cu performantele altora. Dar, felul in care ne raportam la acestea, sensul si scopul cu care laudam sau condamnam, ne asaza pe fiecare in vecinatatea care ni se cuvine. cer
-Ati repetat de cateva ori cuvantul vrem. V-ati exprimat la plural. Sunteti mai multi? Cine sunteti?
-Daca va uitati in caseta tehnica, o sa observati o ciudatenie. Exista un colegiu de redactie alcatuit numai din morti si o lista de simpli colaboratori, printre care ma numar si eu, fara niciun rang jurnalistic, care sunt vii. Coordonatorul editorial si moral al tuturor - deci un fel de redactor sef - este Mihai Eminescu. Si acum sa va raspund. In sensul strict al initiativei acestui proiect cultural, suntem cativa: subsemnatul si colaboratorii din caseta tehnica. In sensul mai larg, al apartenentei la o comunitate spirituala, care desfide apologia deznadejdii, credem ca e vorba de un popor. Exista inca un popor roman, din care nu ne e rusine sa afirmam ca facem parte. De aceea colegiul redactional este alcatuit dintr-o echipa de profesionisti atemporali, prin urmare prezenti: Mihai Eminescu, I.L. Caragiale, Carmen Sylva, Nae Ionescu, Nicolae Iorga, Pamfil Seicaru etc. Contemporaneitatea lor nu mai trebuie demonstrata, a facut-o deja istoria. Suntem, asadar, o echipa mare si actuala, din care fac parte atat cei care intamplator nu mai sunt, cat si cei traitori, care au apucat sa fie, precum si cei care isi cauta corect matca identitatii prin cultura. Cat priveste functia simbolica de ispravnic de concept pe care mi-am arogat-o, ea sugereaza paralelismul de sens cu vechea dregatorie de ispravnic, prin care titularul acesteia ducea la indeplinire poruncile domnesti.
-Cine va porunceste?
-Stramosii. De pilda, una dintre porunci a fost formulata de autorul primului proiect de tara, Mihai Viteazu: Pohta ce-am pohtit.