Ambasada Italiei la Bucuresti impreuna cu Agentia Italiana pentru Comert Exterior (Agentia ICE), Camera de Comert Italiana pentru Romania, Confindustria Romania si Institutul Italian de Cultura au organizat ieri evenimentul Sistema Italia - modelul italian in Romania: o prezenta istorica ce renaste, la resedinta Ambasadorului Italiei. Cu ocazia evenimentului au fost prezentate initiativele atat pe plan economic, cat si cultural si social programate pentru urmatorii ani de Sistema Italia in Romania.
In cadrul evenimentului a fost reiterata prezenta vasta si puternica a Italiei in Romania, Italia fiind din punct de vedere economic cel mai important investitor in Romania, cu peste 20.000 de firme active.
Pe langa multiplele intreprinderi mici si mijlocii, in Romania exista si numeroase grupuri industriale mari, localizate pe intreg teritoriul national, active in cele mai variate sectoare, de la energie la infrastructura, de la sectorul bancar si de asigurare la cel industrial.
Pe plan cultural, Italia este fara indoiala un partener fundamental pentru Romania, avdn in vedere colaborarea existenta intre universitati si centre de cercetare si interesul puternic demonstrat de publicul roman pentru oferta culturala a Italiei.
Conform celor afirmare de Ambasadorul Italiei la Bucuresti, Marco Giungi:
- Suntem o prezenta istorica, puternica, marturie a unei mosterniri profunde si a unor legaturi actuale si concrete. Cifrele vorbesc de la sine: peste 20.000 de firme italiene, 1.300.000 de romani in Italia. Sistema Italia inseamna valorificarea cifrelor in cel mai eficient mod posibil. Dispunem de resursele organizatorice pentru a realiza acest lucru printr-o confruntare mai consecventa cu omologii romani si prin misiuni in teritoriu care sa identifice si sa valorifice in mod concret sinergiile unei prezente vaste ce reprezinta vasta masa critica.
Exista asadar un Sistema Italia care ofera asistenta antreprenorilor si cetatenilor italieni din Romania, bazandu-se pe o prezenta istorica semnificativa ca cifre si dimensiuni si care intentioneaza acum sa actioneze intr-un mod si mai unitar si mai omogen.
In acest sens, Directorul Agentiei ICE Bucuresti, Luca Gentile, a afirmat:
- Sistema Italia Romania dobandeste azi, atat la nivel institutional cat si antreprenorial un semn distinctiv care ii sporeste gradul de recunoastere de catre toate firmele italiene pe care an de an Agentia ICE le ghideaza catre o piata plina de oportunitati cum este cea romaneasca.
Evenimentul s-a incheiat cu prezentarea oficiala a logo-ului Sistema Italia in Romania.