Guvernul blocheaza si pe acest an tichetele de masa, tichetele cadou, primele, cupoanele sociale pentru elevi, acordarea a 500 de euro pentru educatia permanenta a fiecarui nou-nascut si ingheata o serie de indemnizatii sociale. Toate aceste plati au fost supendate de fostul Guvern Ciolos, la finele anului trecut, doar pentru 2 luni, pana in martie, pentru a lasa noul Guvern Grindeanu sa decida daca le pastreaza sau le amana ca celelalte guverne.
Guvernul Grindeanu, coordonat si de liderul PSD, Liviu Dragnea, a pregatit ordonanța care le amana pe intregul an 2017.
Ordonanta prelungeste astfel aplicarea si pe perioada 1 martie â€" 31 decembrie 2017 a unora dintre masurile aprobate de Guvernul Ciolos.
- metodologia de stabilire a drepturilor salariale de care beneficiaza personalul din sectorul bugetar in anumite situatii specifice (personalul nou incadrat, promovat, care desfasoara activitati suplimentare, etc.);
- suspendarea acordarii de premii, tichete cadou, tichete de masa, vouchere de vacanta, ajutoare/indemnizatii la iesirea la pensie/trecerea in rezerva;
- mentinerea la nivelul in plata a unor indemnizatii acordate pentru anumite categorii de beneficiari (indemnizatiile prevazute de DecretulLege nr. 118/1990 privind acordarea unor drepturi persoanelor persecutate din motive politice de dictatura instaurata cu incepere de la 6 martie 1945, precum si celor deportate in strainatate ori constituite in prizonieri, republicat, cu modificarile si completarile ulterioare,
indemnizații academicieni si urmasii acestora, etc.).
- prorogarea aplicarii prevederilor art. 27 alin. (6), art. 361 alin. (3) lit. e) si g) si art. 356 din Legea educatiei nationale nr. 1/2011, cu modificarile si completarile ulterioare, art. 19 lit. b) si c) ale art. II din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 80/2010, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 283/2011, a Legii nr. 509/2006 privind acordarea de miere de albine ca supliment nutritiv pentru prescolari si elevii din clasele I - IV din invatamantul de stat si confesional, cu modificarile ulterioare pana la 1 ianuarie 2018.
In acelasi timp, este pregatit ca, incepand cu 1 martie 2017, drepturile salariale ale personalului din sectorul bugetar sa se mentina la nivelul in plata stabilit pentru luna februarie 2017. Salariile stabilite pentru luna februarie 2017 includ majorarile salariale aprobate prin Legea nr. 250/2016 pentru personalul din invatamant, sanatate si asistenta sociala, precum si majorarile salariale aprobate prin Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 2/2017 pentru personalul din administratia locala si personalul din institutiile publice de spectacole sau concerte.
Personalul militar, politistii si functionarii publici cu statut special din sistemul administratiei penitenciarelor beneficiaza, incepand cu luna august, de plata celei de-a doua transe de 50% din cuantumul sumei compensatorii corespunzatoare soldei de merit/salariului de merit in plata la nivelul anului 2009.
Pe de alta parte, insa, personalul militar, politistii si functionarii publici cu statut special din sistemul administratiei penitenciarelor beneficiaza, incepand cu luna august, de plata celei de-a doua transe de 50% din cuantumul sumei compensatorii corespunzatoare soldei de merit/salariului de merit in plata la nivelul anului 2009, conform prevederilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 57/2015, cu modificarile si completarile ulterioare, se subliniaza in documentul citat.
In plus, se propune prorogarea pana la data de 1 ianuarie 2018 a termenului prevazut la art. V din Legea nr. 270/2013 pentru modificarea si completarea Legii nr. 500/2002 privind finantele publice.
Constructia bugetara pentru anul 2017 trebuie sa respecte anumite reguli in ceea ce priveste deficitul bugetar, instituite prin reglementari europene. Una dintre acestea vizeaza nivelul Deficitului bugetar contabil calculat potrivit metodologiei Sistemului European de Conturi (deficit ESA), care trebuie sa nu depaseasca 3% din PIB. (...) In vederea respectarii acestei reguli si avand in vedere necesitatea elaborarii in regim de urgenta a proiectului de buget, este necesara aprobarea in regim de urgenta a unui set de masuri fiscal-bugetare a caror aplicare asigura mentinerea in anul 2017 a unei tinte de deficit in conformitate cu reglementari europene, se mentioneaza in nota de fundamentare a actului normativ.