b365.ro informeaza: Metroul s-ar putea extinde in localitatile din jurul Capitalei
Metrorex ar putea lansa anul acesta anuntul de intentie privind studiul de fezabilitate pentru extensia catre Nord a Magistralei 2, cu inca 2 statii de la Pipera. Propuneri exista si pentru noi statii catre Berceni, Mogosoaia, Domnesti, Popesti-Leordeni si Pantelimon.
Gheorghe Udriste, unul dintre principalii artizani ai metroului bucurestean in perioada post-decembrista, a detaliat pentru ECONOMICA.NET strategia companiei privind prelungirea liniilor de metrou catre localitatile din jurul Capitalei.
- In strategia de dezvoltare a metroului, exista propuneri de a se face extensii pe absolut toate liniile in functiune, spune Gheorghe Udriste, fost sef al Metrorex.
Primul proiect care prinde contur din aceasta strategie este cel privind extensia Magistralei 2 Pipera-Berceni cu inca 2 statii in zona de Nord, care s-a dezvoltat foarte puternic in ultimii ani.
- Probabil ca, in cursul acestui an, urmeaza sa fie lansat anuntul de intentie pentru studiul de fezabilitate cu prelungirea cu inca 2-3 statii de la Pipera. Nu-si imagina nimeni acum 5 ani de zile ca se va dezvolta zona intr-un asemenea mod, mentioneaza Udriste, in prezent parlamentar si membru al Comisiei de Transporturi din Camera Deputatilor.
Potrivit lui Udriste, Magistrala 2 ar putea fi prelungita si in Sud, catre zona rezidentiala din Popesti-Leordeni, cu o statie cu park&ride. De asemenea, Magistrala 3 poate fi prelungita in zona de Vest a orasului cu inca 3-4 statii pana la autostrada Bucuresti - Pitesti A1, zona comerciala de la Carrefour. - Va fi ramificatie de la Pacii, si punct de oprire la intersectia cu autostrada si centura, explica fostul sef al Metrorex. Acesta mai spune ca poate fi extinsa si linia 4, care tocmai este prelungita cu 2 statii, spre Straulesti.
- Exista posibilitatea ca linia 4 sa fie extinsa catre Buftea, Mogosoaia. Este amorsa lasata pentru a se continua lucrarile, arata Udriste. In opinia sa, exista posibilitatea ca linia 5, chiar daca inca nu a fost pusa in functiune, sa fie prelungita de la statia Valea Ialomitei in zona de Vest, catre Domnesti, prin cartierul Brancusi. Udriste precizeaza:
- Si aici vor fi iarasi 3 statii in plus. Va fi legatura cu Centura, la Domnesti. Dupa aceea, linia 5, in continuarea tronsonului, poate fi prelungita cu inca 2 statii in orasul Pantelimon, care s-a supradezvoltat. Tinta a fost ca diametral sa legam 2 puncte opuse ale orasului, partea de vest cu cea de est. Acolo exista si un depou la Pantelimon care ar urma sa-si dubleze capacitatea, ca sa adaposteasca trenurile de pe linia 5, si o prelungire cu cel putin 2 statii, care sa subtraverseze Lacul Pantelimon, detaliaza fostul sef al Metrorex.
Proiectele de prelungire a M2 spre Nord si a M3 spre Vest au fost incluse in Planul de Mobilitate Urbana Durabila (PMUD) 2016-2030. Astfel, pentru Magistrala 2 este prevazuta o extindere cu 2 statii si 1,6 kilometri pentru a permite constructia unui park &ride la marginea autostrazii Bucuresti-Ploiesti A3. De asemenea, pentru Magistrala 3 este vizata o extindere cu 4 statii si 3,7 kilometri de la Pacii catre centrele de afaceri in curs de dezvoltare in Militari, adiacente soselei de centura, pentru a permite dezvoltarea de locatii park&ride si cresterea accesibilitatii catre locurile de munca.

Sursa: b365.ro