Moise Guran a reusit performanta de a face emisiunile economice pe intelesul tuturor. Tocmai de aceea, el a devenit popular si extrem de apreciat pentru ceea ce face si mai ales ce zice. Cu toate astea, exista un subiect tabu, pe care nu-l abordeaza aproape niciodata: bursa.
Putina lume stie ca Moise Guran a fost un jucator inrait la bursa. A castigat mult, insa nu a facut o avere pentru ca nu era moral. A fost o etapa a vietii lui in care, spune el, a invatat filozofia raului, un joc de poker, dincolo de care se afla slujbele unor oameni.
Prin 2000, stiam deja suficienta macro-economie, dar aveam o problema cu pietele. Este partea cea mai grea. Asa ca am facut un credit de 50 de milioane la CEC si m-am apucat sa joc pe bursa, ca sa inteleg fenomenul. Salariul meu atunci era de 4,5 milioane. In 2005, jucam deja pe instrumente complexe, eram un speculator profesionist, dar sumele erau tot mici, caci nu am dorit sa creez un conflict de interese. Salariul meu era mult mai mare decat castigurile de la bursa si am considerat ca educatia mea se incheiase. In 2007 am vandut tot. Ajunsesem in sapte ani, de la 50 de milioane de lei vechi, la 400 de milioane, o performanta modesta pentru acele timpuri. De banii respectivi mi-am cumparat un teren la tara. Dar experienta acumulata era de nepretuit, caci eu cred ca am invatat filozofia raului, care ne bantuie si astazi. Nu sunt multi cei care ajung pana acolo, fara sa pice de partea intunecata a fortei. De atunci, nu am mai vorbit despre bursa la televizor si nici nu cred sa o mai fac prea curand. Daca ar fi dupa mine, as interzice instrumentele speculative. Este un joc de poker, dincolo de care se afla slujbele unor oameni”, spunea Moise Guran intr-un interviu pentru Formula As.
Un alt secret al lui Moise Guran este ca nu are studii de economie. A facut un singur an la ASE, insa a renuntat si a continuat sa se auto-educe.
Economia m-a pasionat intotdeauna si, daca am facut Dreptul, asta m-a adus, la inceputurile mele profesionale, in tribunal, ca reporter. Dar chiar si acolo, vanam stirile de contencios administrativ, litigiile comerciale, lucruri care mi se pareau mai interesante. Prin '96-'97, am inteles ca aveam alta chemare si am inceput sa ma educ singur in acest domeniu. M-am inscris chiar la ASE, dar am renuntat, dupa primul curs de merceologie, a mai spus Moise Guran.