Senatorul Cadar Leonard a sustinut o declaratie politica, de la tribuna Senatului Romaniei, intitulata: Moldova are nevoie vitala de infrastructura. Puteti citi in continuare textul integral al declaratiei politice.
Conform unei analize publicate de Ziarul Financiar, sursa saraciei crunte din judetele Regiunii Nord-Est (Moldova) este chiar Guvernul Romaniei.
Grosul investitiilor statului in autostrazi si drumuri nationale din ultimii cinci ani a ajuns in regiunea Transilvania si Banat, motiv pentru care si exporturile din aceasta zona sunt de 15 ori mai mari comparativ cu Moldova.
Transilvania si Banatul, o zona in care locuiesc 6,8 milioane de locuitori, adica o treime din populatia Romaniei, a atras in ultimii 5 ani investitii in autostrazi si drumuri de circa 16 miliarde lei, in timp ce in Moldova, cu o populatie de 4,2 milioane de locuitori, s-au cheltuit doar 1,8 miliarde lei pe sosele in aceeasi perioada. Chiar si sudul Romaniei a atras mai mult, cu peste 4,6 miliarde de lei.
Sa ne mai miram atunci de ce Moldova este cea mai saraca regiune din Romania, cu un PIB per capita aproape jumatate fata de media nationala? Sau din marea Europa, cu doar 30% din media comunitara?
- Moldova va avea nevoie pentru a se dezvolta de niste legaturi de infrastructura. Aeroportul de la Iasi aduce business, dar nu e suficient. Daca produci ceva, trebuie sa poti transporta si exporta, trebuie sa poti trece Carpatii cu camioanele.
Cine credeti ca declara asta acum un an, doi? Domnul Costin Borc, atunci CEO al Lafarge Romania, care astazi este viceprim-ministru, Ministrul Economiei, Comertului si Relatiilor cu Mediul de Afaceri.
I-am adresat o interpelare domnului viceprim-ministru, dar profit de ocazie sa-l intreb si pe domnul premier:
- Ce aveti de gand cu Moldova, domnule Dacian Ciolos? Ce aveti de gand cu Moldova, domnule Costin Borc?
Daca nu faceti nimic, se va inregistra o accentuare a indicelui de disparitate fata de celelalte regiuni, iar Moldova nu va mai recupera decalajul in urmatorii ani.
Stiu, veti spune ca nu aveti bani. Dar observam cu totii ca Romania cam lipseste din lista tarilor cu proiecte finantate din Fondul European de Investitii Strategice, asa-zisul Plan Juncker.
Imi veti spune ca cei de la Comisia Europeana au precizat déjà ca fondurile nu vor fi impartite tarilor, ci vor fi atribuite proiectelor pe baza calitatii lor.
Atunci, haideti sa dam mana cu mana toti, ca la hora moldoveneasca, si sa facem tot ce ne sta in putere ca proiectul autostrazii Tg. Mures - Iasi sa fie de calitate inalta, sa poata fi finantat cat mai mult si mai repede.
Caci si moldovenii nostri, fie ei din Neamt, din Iasi, din Botosani, sunt romani de calitate care s-au saturat de atata saracie si ignoranta din partea guvernelor de la Bucuresti.
Haideti domnilor, faceti ceva si pentru regiunea de Nord-Est, ca se rasuceste Stefan cel Mare si Sfant in mormant vazand cum e pustiita Moldova lui mai ceva ca pe vremea otomanilor.