Asociatia Pro Consumatori (APC) a transmis un comunicat de presa cu titlul: Sifon la pret de apa minerala naturala carbogazoasa?!?
La data de 1 septembrie 2013, Asociatia Pro Consumatori (APC) a lansat campania nationala Spune NU practicilor comerciale incorecte. O astfel de practica identificata si adusa la cunostinta noastra de consumatori o reprezinta mentiunea inscrisa pe ambalajul apei minerale Aqua Carpatica produsa de SC Carphatian Springs SA.
In vederea verificarii aspectelor semnalate de catre consumatori, APC a achizitionat din marile structuri comerciale ale capitalei 5 sortimente de apa minerala naturala carbogazificata cu denumirea comerciala Aqua Carpatica.
In urma verificarii etichetei celor 5 sortimente de apa minerala naturala carbogazificata, pe ambalajul acestora s-au identificat 4 tipuri de mentiuni:
- SINGURA APA MINERALA NATURAL CARBOGAZOASA DIN LUME FARA NITRATI
- CEA MAI PURA APA MINERALA DIN LUME
- APA MINERALA NATURALA CARBOGAZIFICATA
- APA MINERALA NATURALA CARBOGAZOASA
Primele doua mentiuni nu sunt insotite de niciun fel de referinta la date statistice sau studii din care sa reiasa concluzia ca aceasta apa ar fi singura apa minerala natural carbogazoasa din lume fara nitrati, respectiv cea mai pura apa minerala din lume.
Conform art. 6 din Legea 363/2007 privind combaterea practicilor comerciale incorecte ale comerciantilor in relatia cu consumatorii, cu modificarile si completarile ulterioare, o practica comerciala este considerata ca fiind inselatoare daca aceasta contine informatii false sau, in orice situatie, inclusiv prezentarea generala, induce in eroare sau este susceptibila sa induca in eroare consumatorul mediu, astfel incat, in ambele ipoteze fie il determina, fie este susceptibila a-l determina pe consumator sa ia o decizie de tranzactionare pe care altfel nu ar fi luat-o, chiar daca informatiile sunt, in fapt, corecte in raport cu unul sau mai multe dintr-o serie de elemente.
In lipsa unor studii, date statistice, rapoarte de evaluare sau alte asemenea, care sa fie mentionate pe ambalajul produsului, in vederea informarii consumatorilor, practica de a afirma ca apa minerala Aqua Carpatica este singura apa minerala natural carbogazoasa din lume fara nitrati, chiar daca aceasta informatie poate fi in esenta una corecta, reprezinta o practica comerciala inselatoare, interzisa si sanctionabila de Legea 363/2007.
- Producatorul celor 5 sortimente de apa minerala naturala nu mentioneaza in mod explicit ce tip de apa comercializeaza: apa minerala naturala carbogazoasa sau carbogazificata. Acesta precizeaza informatii contradictorii atat pe cele 2 tipuri de apa comercializate in ambalaj de sticla cu o capacitate de 330 ml si 750 ml, cat si pe cele 3 tipuri de apa comercializate in ambalaj tip PET cu capacitate de 0,5 l, 0,5 l FORTE si 1,5 l.
Folosind aceasta practica necinstita, producatorul induce in eroare consumatorii, creandu-le perceptia falsa ca vor consuma o apa minerala naturala carbogazoasa, respectiv o apa cu un continut de dioxid de carbon care provine direct de la sursa.
La cele de mai sus, se adauga si cele 2 mesaje inselatoare:
- Singura apa minerala carbogazoasa din lume fara nitrati
- Cea mai pura apa minerala din lume.
Avand in vedere cele prezentate, solicitam distribuitorului Valvis Holding Distribution sa retraga de urgenta de pe piata cele 5 sortimente de apa minerala naturala carbogazificata, iar producatorului SC Carphatian Springs SA sa refaca eticheta in conformitate cu tipul real de apa minerala naturala imbuteliata si sa respecte legislatia privind etichetarea apei minerale naturale.
Conf. univ. dr. Costel Stanciu, presedinte APC.

Sursa: apc-romania.ro