Senatorul Gheorghe Saghian a sustinut in data de 9.03.2016 o declaratie politica, de la tribuna Senatului Romaniei, intitulata: Ziua mondiala a drepturilor consumatorilor. Puteti citi in continuare textul integral al declaratiei politice.
Ziua mondiala a drepturilor consumatorilor este marcata in fiecare an la 15 martie, fiind axata pe informarea populatiei asupra importantei cunoasterii si protejarii drepturilor oamenilor in calitatea lor de consumatori. Data a fost aleasa ca urmare a discursului tinut la 15 martie 1962 de presedintele american John F. Kennedy in care definea pentru prima data drepturile consumatorului. In discursul sau, acesta a sustinut existenta a patru drepturi fundamentale ale consumatorilor: dreptul la securitate, dreptul la informare, dreptul de a fi ascultat si dreptul de a alege liber produse si servicii. Acest moment este punctul de referinta al istoriei formelor organizate de protectie a consumatorilor.
Treptat, cele patru drepturi au fost extinse de Organizatia Internationala a Uniunilor de Consumatori la opt drepturi, fiind adaugate: dreptul la despagubire, dreptul la un mediu inconjurator sanatos, dreptul la asigurarea necesitatilor si nevoilor vitale si dreptul la educare.
Pornind de la realitatile si necesitatile impuse de legile si mecanismele economiei de piata, Romania a adoptat, in august 1992, legea de baza in domeniul protectiei consumatorilor â€" Ordonanta Guvernului nr. 21/1992 â€" privind protectia consumatorilor, act normativ considerat piatra de temelie a acestui domeniu, care consacra si drepturile de baza ale consumatorilor.
In fiecare an, Organizatia Internationala a Consumatorilor propune o tema de dezbatere, atragand in egala masura atentia asupra subiectului respectiv, in incercarea de a o ameliora. Tema din acest an este decupata din domeniul sigurantei alimentare, fiind mai exact concentrata pe folosirea antibioticelor la animalele crescute pentru carne. La ora actuala, studii realizate in SUA arata ca folosirea inutila a antibioticelor la animale crescute pentru carne (vaci, porci, gaini si curcani) este o forta motorie majora care sta in spatele dezvoltarii galopante a bacteriilor rezistente la antibiotice.
Spre deosebire de uzul uman, unde antibioticele sunt prescrise pentru a trata infectii grave, la animale, medicamente precum penicilina si tetraciclina sunt adaugate constant in hrana animalelor ca o modalitate ieftina de a le face sa creasca mai repede. In plus, hranirea continua a animalelor cu doze mici de antibiotice permite agentilor patogeni sa supravietuiasca, sa se adapteze, si, in cele din urma, sa prospere.
Este stiut ca numerosi producatori alimentari prefera costuri de productie mai reduse chiar daca acestea determina aparitia unor boli mai grave, atat la animale, cat si la om. Din pacate, rezistenta antimicrobiana ucide 25.000 de oameni in fiecare an in Europa. Utilizarea antibioticelor nu ar trebui sa fie un prim gest reflex pentru oameni atunci cand sunt bolnavi, dar acelasi principiu trebuie sa se aplice si pentru animalele de ferma.
Normele actuale ale UE privind o astfel de utilizare sunt inadecvate. In timp ce utilizarea de antibiotice pentru stimularea cresterii a fost interzisa in UE in 2006, animalelor le sunt date in continuare antibiotice pentru a preveni imbolnavirea, desi toata turma este sanatoasa.
In definitiv, bacteriile care rezista la antibiotice inseamna ca infectiile â€" chiar si cele de rutina â€" vor fi mai dificil de vindecat. Cu cat sunt folosite mai mult antibioticele, cu atat este mai mare riscul ca bacteriile sa devina rezistente. Utilizarea abuziva si excesiva in fermele de animale stimuleaza rezistenta care se poate raspandi la oameni in mai multe moduri, inclusiv prin alimente.
In afara de a utiliza cat mai putin antibioticele si de a urma cateva sfaturi acasa â€" cum ar fi gatirea carnii bine â€" putem face ceva mai mult in calitate de consumatori. Deci, exista o nevoie reala ca planurile Comisiei Europene sa fie revazute, deoarece in acest moment acestora le lipseste ambitia. Nu este prea tarziu pentru a dezamorsa aceasta bomba cu explozie intarziata a rezistentei la antibiotice, dar este nevoie de remedii dure, aplicate cat mai repede.
Utilizarea antibioticelor in domeniul veterinar va fi mult restransa, dupa ce parlamentarii europeni au votat un Raport prin care se interzice tratamentul colectiv si preventiv al animalelor cu aceste medicamente. Dezvoltarea rezistentei bacteriilor la antibiotice a determinat adoptarea unor masuri ce vizeaza utilizarea cat mai reglementata a acestor medicamente, sustin membrii Comitetului pentru mediu din Parlamentul European (PE), cu privire la votul dat asupra proiectelor de legi in legatura cu medicamente de uz veterinar. Deputatii europeni au cerut interzicerea tratamentului colectiv si preventiv al animalelor cu antibiotice, dupa cum se arata intr-un comunicat de presa al PE. Propunea legislativa, al carui Raport a fost deja votat, va fi supusa dezbaterii si votului in sesiunile plenare din martie sau aprilie, la Strasbourg.
In acest context, este important sa analizam noile propuneri legislative aflate in discutie in Parlamentul European, prin care ar trebui sa se interzica in mod clar utilizarea de antibiotice in cazul animalelor sanatoase.
Nu in ultimul rand, este necesar sa ne implicam cu totii pentru a elabora actele legislative necesare care sa limiteze folosirea antibioticelor la animalele bolnave, nu pentru cele sanatoase, care sa sustina mentinerea eficientei antibioticelor antibioticelor importante pentru om prin incetarea utilizarii in fermele de animale a grupelor de antibiotice moderne â€" cephalosporine si flourochinolone - la care rezistenta este deja crescuta si care sa sustina reducerea necesitatii folosirii antibioticelor prin imbunatatirea practicilor in ferme, precum igiena si ingrijirea animalelor.