Senatorul Gheorghe Saghian a sustinut o declaratie politica, de la tribuna Senatului Romaniei, intitulata: Bugetul - prima masura transparenta pentru strada. Puteti citi in continuare textul integral al declaratiei politice.
Reactia oamenilor care au iesit in strada dupa tragedia din clubul Colectiv trebuie sa fie analizata foarte atent. Ceea ce s-a intamplat i-a facut intr-adevar pe oameni sa rabufneasca, sa actioneze si sa iasa in strada, dar revendicarile strazii si alte tuturor celor care ii sustin pe aceia care au iesit in strada sunt foarte diverse. Punctul comun al acestor este nevoia de siguranta, de transparenta, de a redobandi increderea in institutii, pana la urma.
Transparenta este un concept de care fiecare institutie publica este legata in mod indiscutabil, inclusiv prin aspecte de natura legislativa. Cu toate acestea, de multe ori transparenta nu este suficient aratata si promovata de institutiile publice.
Realizarea bugetului si construirea acestuia este o sarcina care revine Guvernului. Noul Guvern al Romaniei lucreaza actualmente la crearea bugetului pentru anul 2016 si cred ca poate fi considerata prima proba a acestei noi echipe executive.
Fireste, realizarea unui document atat de important trebuie facuta tinand cont de o paleta foarte larga de elemente, dar un aspect esential este transparenta. In contextul in care ne aflam, putem chiar afirma ca realizarea bugetului pentru 2016 de catre Guvernul actual este prima masura transparenta pentru strada pe care noua echipa o datoreaza celor care au iesit la proteste dupa tragicul incendiu din clubul Colectiv de la sfarsitul lunii octombrie.
Un alt element important privin elaborarea bugetului este coerenta. Este necesar sa avem strategii si planuri, dorinte si idei, dar realizarea acestora se poate face doar intr-un cadru coerent, in care ceea ce ne propunem la nivel strategic este elaborat si in plan concret, atat local, cat si national.
Oamenii isi doresc transparenta si coerenta si sunt complet indreptatiti sa o faca. Sarcina noastra este de a fi permanent in slujba cetateanului, dar sarcina fiecarei institutii a statului trebuie sa implice o atentie deosebita acordata si contribuabilului. Cetatenii care contribuie la bugetul de stat au dreptul absolut de a sti cum si pentru ce sunt cheltuiti banii lor si cred ca asupra acestui fapt suntem cu totii de acord.
Revendicarile celor care au iesit din strada sunt simple si clare, iar realizarea unui buget in deplina transparenta este obligatia pe care noul Guvern o are fata de ei si fata de intreaga tara. Datoria noastra este sa facem toate eforturile pentru ca transparenta si coerenta sa fie respectate si urmarite in demersurile fiecarei institutii ale statului roman, fiind in primul rand obligatia pe care o avem si in activitatea noastra de zi cu zi.