Senatorul Victor Mocanu a sustinut o declaratie politica intitulata: Pentru o atitudine responsabila in legatura cu scandalul din industria carnii. Puteti citi in continuare textul integral al declaratiei politice.
Este de notorietate valva pe care a determinat-o in Romania lansarea de catre una dintre institutiile componente ale Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS) a informatiei potrivit careia consumul de carne procesata si de carne rosie poate determina aparitia cancerului digestiv. Consider ca subiectul amintit nu trebuie sa ramana confiscat in interiorul disputelor pe care le angajeaza reprezentantii OMS si cei ai asociatiilor de producatori din industria carnii din intrega lume, pentru ca temele implicate sunt de larg interes pentru cetateni si pentru autoritati.
Reactia virulenta a producatorilor de carne si rostogolirea mediatica a informatiilor alarmiste au fost generate de faptul ca Agentia Internationala pentru Studii Oncologice, unul dintre grupurile de cercetare componente ale Organizatiei Mondiale a Sanatatii, a dat recent publicitatii concluziile unui studiu potrivit caruia carnea procesata este distribuita in grupul 1 de risc cancerigen, alaturi de tutun, azbest si gazele de esapament rezultate de la motoarele diesel. Mai mult decat atat, carnea rosie, categorie din care fac parte carnea de vita, miel, oaie, berbec si porc, a fost introdusa in grupa de risc 2, cu eticheta posibil carcinogena.
Daca concluziile numeroaselor studii de specialitate efectuate in ultimii ani converg spre ideea ca este intelept sa consumam cu moderatie carnea procesata, adica cea folosita in fabricarea carnatilor, salamului si a altor produse de acest gen, o problema de mare sensibilitate apare in legatura cu ceea ce responsabilii industriei carnii numesc demonizarea consumului de carne rosie. Acestia din urma afirma, pe buna dreptate, ca este incorect ca dupa eforturi financiare indelungate angajate pentru a implementa tehnologii care sa asigure conformarea industriei romanesti a carnii cu standardele Uniunii Europene de calitate si siguranta alimentara, o serie de concluzii cu grad redus de certitudine sa loveasca puternic in aceasta industrie, prin subrezirea increderii consumatorilor. Pe aceasta linie este de precizat ca cercetarea Agentiei Internationale pentru Studii Oncologice afirma ca dovezile pentru posibilitatea aparitiei afectiunilor oncologice in urma consumului de carne rosie sunt limitate.
Argumentele pro sau contra consumului de carne rosie si de carne procesata sunt numeroase, extrem de nuantate si imposibil de transformat in certitudini. Fiecare dintre partile profesionale care isi disputa adevarul in aceasta privinta, medici, producatori de carne, asociatii ale pacientilor cronici, se implica intr-o dezbatere complicata, in vreme ce consumatorii de rand au nevoie de siguranta. Opinia mea este ca, in ceea ce priveste subiectul discutat, avand in vedere ca dovezile pentru a suspecta consumul de carne de potential cancerigen sunt limitate, nu este normal sa inundam opinia publica cu stiri si analize alarmiste. Insusi seful Biroului OMS pentru Romania, Victor Olsavszky, afirma recent ca nu inseamna ca daca mancam carne procesata facem cancer. Cercetatorii nu spun, de fapt, si cat de frecvent trebuie sa mananci carne procesata ca sa se ajunga la asa ceva si nici care este intervalul din de timp in care poti dezvolta aceasta boala.
In al doilea rand, trebuie sa privim cu grija necesara dificultatile pe care le intampina producatorii autohtoni si impactul pe care acestea il au asupra economiei nationale. Aici nu vorbim despre doi-trei oameni de afaceri al caror posibil faliment ne-ar putea lasa indiferenti, ci despre o industrie care, impreuna cu zootehnia si agricultura, contribuie cu peste 10% la PIB-ul Romaniei. Cred ca este nevoie si de o interventie a responsabililor Comsiei Europene pe aceasta tema, avand in vedere ca implementarea directivelor si rigorilor de calitate si siguranta ale acestui organism au condus la costuri investitionale considerabile din partea mediului de afaceri.