AmosNews / Punctul pe Y. Decapitarea mortului / Autor: Octavian ANDRONIC
Comisia de Cultura a dat un verdict la Raportul de Activitate al Televiziunii Publice. Teoretic, stim ca nu mergem mai departe cu aceeasi echipa, aceasta va fi pusa pe liber urmand a se proceda la constituirea alteia.
TVR este problema insolubila a mai tuturor guvernarilor. Niciuna nu a stiut ce sa faca cu acest dinozaur media incapabil sa se adapteze la noile conditii ale economiei de piata. Televiziunea Publica a ramas profund nereformata datorita, pe de o parte, opozitiei interne, iar pe de alta, intentiei fiecarui guvern de a o subordona, dand-o pe mana unor manageri servili. Pacatelor fundamentale li s-a adaugat, in ultimul deceniu, si acela al incapacitatii institutiei de a se mentine pe propriile picioare, punand in opera resursele materiale si umane de care dispune. Acest proces s-a acutizat in ultimul deceniu in care, intre mandatul lui Nicolau si acela al lui Tanase, slabiciunile manageriale si tentatiile materiale ale catorva sefi de trista amintire, s-au cuplat cu cutremurul TVA ducand Teleziunea Romana la groapa datornicilor. Un lucru asupra caruia aproape toata lumea e de acord, dar nimeni nu face nimic, este ca datoriile acumulate nu s-ar mai putea achita nici daca managerii actuali si viitori s-ar da de trei ori peste cap si s-ar transforma in niste superbe domnite ce ar cadea cu tronc premierului si ministrului de Finante.
Comisia parlamentara de cultura a luat decizia pe care Ponta nu a tinut-o deloc secreta, ba dimpotriva. Rezultatul nu este altul decat ca unui mort i se taie capul in speranta reluarii pulsului si insanatosirii subite. Situatia actuala este acutizata si de faptul ca â€" paradoxal - televiziunea publica este, la ora actuala, cea mai echidistanta tribuna media, fata de factorul politic, lucru sesizat de esantionul de telespectatori pe care reuseste sa-l fidelizeze. Acest lucru nu-i prea este de folos atat timp cat Puterea recurge fara scrupule la santaje de genul platii transmisiilor de la Olimpiada si CE de fotbal doar in schimbul schimbarii managerului.
La asta se adauga si o anumita situatie din interior, unde responsabili cu functii de conducere saboteaza postul de la care isi iau salariile in nadejdea de a-l face mai vulnerabil pentru a scapa de un sef incomod (dispun de o inregistrare autentica in care unul dintre acestia afirma cu aplomb ca nu va face nimic pentru a imbunatati calitatea programelor, atata timp cat (puncte-puncte) asta mai ramane aici!
Nu pot, in situatia prezenta, sa nu-i dau dreptate lui Hunor Kelemen care afirma ca decapitarea postului public nu rezolva absolut nimic. Ba, mai mult, adanceste criza in care se afla.
Cat despre sabotajul intern din TVR, despre modalitatile subtile de a o ruina, prin mijloace aparent legale, cu unalt prilej.