capital.ro / Noul Cod fiscal: Cine si cand va plati contributii in plus?
Contributiile vor deveni obligatorii pentru toate veniturile din 2017, in loc de 2016, asa cum era prevazut in prima varianta a Codului fiscal. Prin urmare, dividendele, dobanzile sau drepturile de autor vor fi scutite si anul viitor de contributia de sanatate daca exista alte surse de venit.
Odata cu obligatia de a plati contributia de asigurari sociale de sanatate (CASS) de 5,5% pentru toate veniturile realizate, din 2017, va fi impus si un plafon lunar de cinci salarii medii brute. Tot din 2017, impozitul pe dividende ar urma sa scada de la 16% la 5%. Prevederea, inclusa in textul Codului fiscal care a fost votat de parlament in vara, dar a fost trimis la reexaminare de presedinte, a fost, la randul sau, amanata pentru 2017.

Ce stabileste noul text?

Textul Codului fiscal promulgat de presedinte stabileste ca, in 2016, nu vor fi schimbari in cazul CASS pentru castigurile din investitii â€" dividende, dobanzi, titluri de valoare. In aceste conditii, castigurile din dividende vor fi impozitate, inca un an, la fel ca in prezent. Persoanele care au si alte surse de venituri, cum ar fi salarii, activitati independente, nu vor datora CASS. Exceptie vor face cele care au venituri doar din drepturi de autor, pe langa cele din investitii.
Legislatia se pastreaza si in privinta CASS datorata pentru veniturile din drepturi de autor. In 2016, nu vor achita CASS cei care, in afara veniturilor din drepturi de autor, au venituri din salarii, pensii samd.

Toata lumea plateste CASS?

Din punctul de vedere al CASS, situatia nu se schimba in 2016. Din 2017, insa, CASS, plafonat la cinci salarii medii brute lunare, va deveni obligatorie pentru toate veniturile, indiferent daca exista contracte de munca. Tot la drepturi de autor, trebuie mentionat ca va creste, din 2016, cota forfetara de cheltuieli la 40% de la 20%, spune Eugenia Ion. In noul cod, se arata ca persoanele care nu realizeaza venituri si care nu se incadreaza in categoriile de persoane exceptate datoreaza, lunar, CASS. In prezent, legea prevede ca obligatia platii CASS apare pentru a dobandi calitatea de asigurat. Modificarea lasa sa se inteleaga ca, din 2016, plata nu se va face doar daca o persoana vrea sa devina asigurata, ci trebuie sa se inregistreze fiscal in orice conditii. Baza de calcul lunara a CASS pentru aceste persoane va fi, ca si acum, salariul minim pe economie.

Noutate la CAS

Rata efectiva de taxare va creste, insa, chiar din 2016, pentru activitatile independente. Persoanele fizice autorizate (PFA) vor datora, din ianuarie 2016, si contributia de asigurari sociale (CAS) de 10,5% la venitul net efectiv realizat, plafonat la cinci salarii medii brute lunare. Prin urmare, PFA va plati, pe langa impozitul de 16% si CASS de 5,5%, si CAS de 10,5%, explica Eugenia Ion, tax manager, Contexpert. CAS va fi obligatorie, din 2016, si pentru veniturile din drepturi de autor, plafonat la cinci salarii medii brute lunare.
CASS este obligatorie, in 2016 pentru cei care au venituri exclusiv din:
Cedarea folosintei bunurilor (chirii, arenda)*;
Premii si jocuri de noroc;
Investitii**:
Dividende, dobanzi, transferul titlurilor de valoare, altele decat titluri de participare la fondurile deschise de investitii si partile sociale, titluri de participare la fondurile deschise, castiguri din transferul drepturilor de proprietate a partilor sociale, venituri din vanzare-cumparare de valuta la termen pe baza de contract, operatiune de fiducie insemnand remuneratia avocatului/notarului pentru administrarea masei patrimoniale;
Alte surse: Prime de asigurare suportate de persoana fizica independenta sau alta entitate fara relatie generatoare de venituri, castiguri de la societatile de asigurare ca urmare a contractului de asigurare incheiat cu ocazia tragerilor de amotizare, diferenta de pret pentru bunuri, servicii, alte drepturi ale pensionarilor, fostilor salariati in baza contractelor de munca sau a legilor speciale, onorarii din arbitraj commercial, vanzarea prin centrele de colectare a deseurilor (metal, sticla, hartie) sau a bunurilor mobile dezmembrate in programe guvernamentale de tipul Rabla.
Pentru veniturile de mai sus nu se datoreaza CASS, daca exista SI venituri din:
Salarii, venituri asimilate salariilor, pensii, indemnizatii de somaj;
PFA cu statut sa desfasoare activitate economica;
Intreprindere individuala;
Profesii libere;
Activitati agricole;
Contracte si conventii civile, contracte de agent;
Activitate de expertiza contabila si tehnica, judiciara si extrajudiciara;
Ajutor social, indemnizatie pentru incapacitate temporara de munca, indemnizatie de crestere a copilului;
Asocierea persoanelor fizice cu persoane juridice;
CASS nu este obligatorie pentru veniturile din drepturi de proprietate intelectuala daca exista venituri din una (mai multe) dintre sursele de mai sus.
*) Pentru veniturile din cedarea folosintei bunurilor se datoreaza CASS, atat daca exista doar aceste venituri, cat si daca exista venituri si din alte surse (cum ar fi salarii, pensii etc.).
**) Se datoreaza CASS daca exista doar aceste venituri din investitii sau venituri din investitii si drepturi de proprietate intelectuala.