Premierul Victor Ponta a anuntat, miercuri, la inceputul sedintei de Guvern ca s-a ajuns la un acord Guvern - Cotroceni - BNR pe marginea reducerii TVA-ului.
”Vreau sa ne ducem mai departe cel mai importante obiectiv, sa avem crestere economica. Dupa primul semestru 3,7% crestere, cu modestie o spun, cred ca e destul de bun 3,7% si sa simta oamenii in buzunarele lor si in viata lor. Din acest punct de vedere este foarte important ca saptamana viitoare sa se termine batalia politica si sa avem Codul Fiscal aprobat si promulgat de catre preaedinte. Cred in continuare, ca un tehnocrat ce sunt alaturi de domnul Teodorovici, ca important este sa dam mesajul fundamental pentru economie si pe zona sociala cu 20% TVA, nu 19%, ca 20% cota generala cu 9% la alimente inseamna 16% media”, a afirmat Ponta.
Referitor la impactul negativ de 7 miliarde de lei la reducerea cu patru puncte a TVA, Victor Ponta a precizat ca nu reprezinta o problema.
”Cu crestere economica, cu organizare incontinuare buna a ANAF-ului si cu cheltuieli inutile de care scapam nu reprezinta in niciun caz o problema pentru economie. In primele sase luni am incasat 10 miliarde de lei in plus. Deci anul viitor macar 7 le incasam sigur”, a explicat premierul.
Guvernul a propus initial un TVA de 20%, dar premierul a anuntat, din Turcia, ca taxa va fi redusa la 19%.
Victor Ponta, Klaus Iohannis si Gabriel Oprea au avut, miercuri dimineata, o discutie la Palatul Cotroceni pe tema Codului Fiscal.