Senatoarea Doina Elena Federovici a sustinut o declaratie politica intitulata: Legea insolventei persoanelor fizice, o mana de ajutor pentru cei supraindatorati. Puteti citi in continuare textul integral al declaratiei politice.
Promulgata in urma cu saptamana, legea prin care este reglementata insolventa persoanelor fizice, sau legea falimentului personal, reprezinta o mana de ajutor pentru cei supraindatorati, venind in sprijinul celor care nu mai pot sa isi achite ratele si nu a celor care nu vor. Prin acest act normativ, cei aflati temporar in incapacitate de plata isi vor putea reesalona datoriile fara sa se mai ajunga la cresterea penalizarilor sau la executare silita, evitandu-se in acest fel si o serie de posibile tragedii pe fondul problemelor financiare.
Astfel, Romania a intrat si din acest punct de vedere in randul statelor Uniunii Europene pentru ca, pana la adoptarea acestei legi, eram singurii din UE fara o asemenea prevedere.
Principala prevedere a acestui act normativ asteptat cu sufletul la gura de peste 800.000 de romani care isi achita cu greu ratele la credite este aceea ca da un ragaz de 5 ani celor care nu isi mai pot plati datoriile si, in acelasi timp, ii fereste de executarea silita. In tot acest timp, toate cheltuielile personale ale datornicului insolvent, inclusiv facturile la utilitati, vor fi verificate la sange de un administrator judiciar, pe baza unui plan aprobat de tribunal.
Potrivit legii, se califica pentru insolventa orice roman care are cel putin doua restante mai mari de 30 de zile si care poate dovedi ca este incapabil sa le plateasca.
Legea insolventei persoanelor fizice se adreseaza pesoanelor fizice de buna credinta, ale caror datorii rezulta dintr-o activitate ce are ca scop satisfacerea unor nevoi personale, cum ar fi restantele la furnizorii de utilitati, intarzierea la achitarea ratelor bancare contractate pentru achizitia unui serviciu sau bun personal si nu dintr-o afacere ce are ca scop generarea de profit.
Forma finala a demersului legislativ, asa cum a fost promulgata, este o adaptare romaneasca a realitatii functionale a legilor similare din America, Germania si alte state europene cu background financiar puternic. Avand in vedere situatia economica, datorata crizei economice si a erorilor de guvernare din perioada respectiva, in care numarul debitorilor persoane fizice a cunoscut aprecieri considerabile, atat in postura de restantieri ai institutiilor de credit, cat si in postura de restantieri ai diversilor furnizori de produse si servicii adoptarea de catre Parlamentul Romaniei si promulgarea acestui act normativ reprezinta un sprijin real pentru toti romanii de buna credinta care s-au indatorat si care nu din vina lor au ajuns intr-un necaz financiar.