Senatoarea Gabriela Firea a sustinut o declaratie politica intitulata: Masurile fiscale si lupta impotriva evaziunii au un puternic suport popular! Puteti citi in continuare textul integral al declaratiei politice.
O guvernare buna este o guvernare in folosul cetatenilor, apreciata ca atare de acestia. Dincolo de disputele politice, mai mult sau mai putin sterile, adevaratul impact al masurilor guvernamentale este dat de sondajele care masoara reactiile populatiei.
Din acest punct de vedere, guvernul condus de Victor Ponta a inregistrat de curand o premiera, respectiv un procent de peste 50% al celor care apreciaza ca in Romania lucrurile evolueaza, in general, intr-o directie buna.
Referitor la ultimele masuri si actiuni cu caracter fiscal, un sondaj realizat de Centru de Studii si Cercetari Infopolitic releva faptul ca guvernul are un puternic suport popular in campania de combatere a evaziunii fiscale, iar reducerea TVA la alimente este considerata a avea un impact pozitiv, atat asupra populatiei cat si asupra economiei. In acest sens, 87% dintre respondenti se asteapta la reduceri semnificative de preturi, 81% apreciaza ca va avea loc o crestere a consumului, iar 73% considera ca masura va fi de ajutor firmelor romanesti in competitie cu cele straine.
In ciuda unei impresii empirice, alimentata si de campaniile de presa care isi propun sa decredibilizeze lupta impotriva evaziunii fiscale, romanii sunt de acord, in proportie covarsitoare (87%) ca lucrurile ar sta mult mai bine daca toata lumea si-ar plati taxele catre stat, fie ca vorbim de firme sau de persoane fizice. Mai mult, anarhismul fiscal, respectiv refuzul de a-si plati datoriile la stat, nu este incurajat decat de mai putin de 5 procente din populatie. In acest context, actiunile ANAF din ultima vreme beneficiaza de suportul declarat al 73% dintre cei chestionati, care considera ca atat bugetul statului cat si piata si mediul concurential au de castigat de pe urma reducerii fenomenului evazionist.
Sondajul citat releva si un alt aspect, care pana acum a constituit in permanenta o prioritate pentru actuala majoritate parlamentara, respectiv echitatea sociala. Aproape 60% dintre romani considera ca scaderea TVA ar trebui insotita si de o crestere a taxarii pentru cei cu averi foarte mari, iar peste trei sferturi dintre cei chestionati sunt de parere ca sunt necesare taxe mai mari pe consumul de lux.
Concluzia acestui sondaj este data de faptul ca peste 80% dintre respondenti considera ca daca toata lumea ar cere bon fiscal la cumparaturi ar scadea evaziunea fiscala iar statul ar avea mai multi bani pentru serviciile publice. De unde rezulta ca spiritul civic este un ingredient absolut necesar pentru o guvernare buna.