Senatorul FIFOR MIHAI VIOREL a sustinut o declaratie politica intitulata: Trebuie sa sustinem dezvoltarea infrastructurii rutiere. Puteti citi in continuare textul integral al declaratiei politice.
De curand, un grup de deputati i-au adresat o scrisoare doamnei comisar european Corina Cretu pentru a-i semnala lipsa dezbaterii publice asupra Master Planului General de Transport.
In luna februarie Master Planul General de Transport al Romaniei a fost dezbatut si in Comisiile reunite ale Parlamentului si la Ministerul Transporturilor. Nu pot intelege in acest context dorinta unora de a-si face imagine pe seama unui document strategic absolut necesar Romaniei. La momentul respectiv, am sustinut alaturi de ministrul Ioan Rus necesitatea dezvoltarii unei infrastructuri sanatoase, a unor proiecte capabile sa aduca fonduri in tara. Sustin in continuare dezvoltarea infrastructurii rutiere, navale, feroviare, aeriene, sustin prezentarea documentului la Comisia Europeana , precum si adoptarea Master Planului. Nu vreau sa iau partea Ministerului, dar mi se pare absurda abordarea domnilor deputati care, vad in acest document un material adus de acasa de un politician sau altul. Ii anunt pe aceasta cale ca dumnealor sunt intr-o mare eroare. Master Planul General de Transport este un document al Romaniei si apartine tuturor romanilor. Master Planul General de Transport nu este al unui partid politic. In momentul in care vom intelege ca documentele strategice trebuie dezvoltate, atunci poate ca Romania va mai avea o sansa.
Stimati colegi de la Camera Deputatilor, se pare ca nu ati inteles nimic din acest document. Nu aveti viziune si nu veti avea niciodata deschiderea necesara de a construi drumuri pentru aceasta tara. Cine vorbeste despre orgolii politice si interese electorale? Tocmai dumnealor, care au venit total nepregatiti la dezbaterea asupra Master Planului. Ma intreb daca s-au intrebat vreo secunda acesti colegi cum va fi privita tara noastra peste hotare, avand in vedere ca nu avem o viziune comuna, coerenta pentru dezvoltarea transporturilor.
Nu neg faptul ca Romania mai are multe de facut pe partea de legislatie in domeniul transporturilor, mai ales in ceea ce priveste infrastructura rutiera. Am spus-o si cu alte ocazii si dati-mi voie sa o repet. Romania are o legislatie stufoasa care trebuie simplificata si modificata. Daca noi nu ne trezim in ceasul al doisprezecelea sa lucram impreuna pe aceasta legislatie, nici noi si nici copiii nostri nu vor putea circula in conditii bune si de maxima siguranta pe drumurile comunale, judetene, nationale, pe autostrazi sau pe drumurile expres.
Saptamana trecuta am avut o intalnire cu reprezentantii de la Ministerul Transporturilor, Autoritatea Rutiera Romana si Inspectoratul de Stat pentru Controlul in Transport Rutier. Am convenit impreuna cu colegii mei de la Comisia pentru transporturi si energie din Senat sa lucram pe legislatie. Consider ca este necesara vointa politica pentru ca lucrurile sa se miste intr-o directie buna in Romania. De vorbe si de gesturi de imagine romanii s-au saturat. Avem nevoie de fapte si de actiuni concrete. Din functia pe care o detin, aceea de presedinte al Comisiei pentru transporturi si energie, sunt ferm convins ca vom putea realiza lucruri importante pe sectorul infrastructurii rutiere daca vom aveam vointa si vom colabora cu institutiile administratiei centrale.