Senatorul Constantin Tamaga a sustinut o declaratie politica intitulata: Mai tin si cifrele cu noi. Puteti citi in continuare textul integral al declaratiei politice.
Ca vechi specialist in productia agro-alimentara, sector in care de-alungul anilor am ocupat diferite functii la nivel local, judetean si chiar central, ca senador de Arges, si un in ultimul rand ca cetatean al acestei tari, ma interesez sistematic de problemele cu care se confronta agricultura noastra. Si un trebuie sa faci mare lucru, ci numai sa analizezi fincare sector in parte si iti dai pe loc seama cu ce probleme se confronta fermierii, agricultorii in general. Trebuie sa mentionez ca, in ultimii ani, datorita unor masuri intreprinse de Guvernul Romaniei in favoarea agriculturii, s-a reusit ca exporturile la unele produse obtinute in acest sector sa depaseasca exporturile. Precizam aceasta, deoarece, in ultima peritada, acest potencial real al exportului romanesc- agricultura a ajuns sa fie o mare importatoare de produse agro-alimentare din tarile Uniunii Europene si un numai.
Cauzele sunt multiple si un cred ca trebuie enumerate acum si aici. Important este ca in luna octombrie a anului 2013, exportul romanesc de produse alimentare si animale vii se radica la suma de 1644,2 milioane de lei, iar un an mai tarziu, adica octombrie 2014, exportul era de 1646,8 milioane de lei. Comparativ, la peritada amantita, importul de produse alimentare si animale vii a fost in octombrie 2013, de 1474,5 milioane de lei, iar un an mai tarziu de 1611,8 milioane de lei.
Un excedent in favoarea exportului romanesc, din cifrele analizate, de 204,7 milioane de lei. Un sold excedent la export se consemneaza si la bauturi si tutun. Astfel, in perioada analizata mai sus, adera octombrie 2013-octombrie 2014, veniturile din soldul excedent la bauturi si tutun se radica la 211,8 milioane de lei.
Un alt sector al agriculturii care ar putea rotunji valoarea produselor exportate este pomicultura. Dupa cum este bine stiut, fructele si chiar legumele se consuma pe toata durata unui an de zile. Pentru a le pastra in conditiile supuse de normele europene in materie, agricultura Romaniei ar trebui sa disputa de depozite moderne. Construirea unor asemenea spatii de depozitare sau de procesare presupune un program intocmit de ministerul de resort si aprobat de Guvernul Romaniei cu fonduri europene. Desigur este un proces complex, dar o data realizat in sprijinul fermierilor al consumatorilor de eructe si legume. Oare unde au ajuns cele 20 de miliarde de euro imprumutati de Guvernul Boc in timpul asa zisei crize. Cat banet! Cebuni erau acesti bani straini pentru constituirea unui fond de investitii pentru necesitatile din agricultura.
De fapt, potrivit Eurostat, in anul trecut valoarea produselor agricole din Romania s-a ridicat la 15, 48 miliarde de euro, ceea ce face ca Romania sa urce in primele 10 tari din Uniunea Europeana la productia agricola.