antena3.ro: Care sunt principale schimbari propuse de noul Cod Fiscal

Noul Cod Fiscal a intrat saptamana aceasta in linie dreapta. Ministerul Finantelor Publice a finalizat proiectul de lege, proiectul fiind prezentat astazi de Guvern in prima lectura si supus dezbaterii publice.

Iata principalele schimbari propuse de noul Cod Fiscal:

1.Scaderea TVA, pentru a sustine economia si veniturile clasei de mijloc

a. 20% de la 1 ianuarie 2016; 18% de la 1 ianuarie 2018;

b. 9% la carne, peste, legume si fructe, de la 1 ianuarie 2016;

c. Introducerea taxarii inverse pentru livrarea de cladiri, parti de cladire si terenuri de orice fel

2. Scaderea cotei unice

a. 14%, de la 1 ianuarie 2019 (atat pentru impozit pe venit, cat si pentru impozit pe profit);

3. Reducerea fiscalitatii pentru microintreprinderile active, in paralel cu penalizarea microintreprinderilor fara angajati

a. 1% pentru microintreprinderile cu peste 2 salariati

b. 3% pentru microintreprinderile cu un salariat

c. 3%+1530 lei trimestrial, pentru microintreprinderile fara salariati

4. Eliminare impozit pe dividende, incepand cu 1 ianuarie 2016. Masura ajuta la eliminarea dublei impozitari, la cresterea competitivitatii Romaniei si la mentinerea in tara a capitalului.

5. Scaderea accizei la mai multe produse, inclusiv benzina si motorina. Scaderea accizei la alcool, bere si vinuri spumoase (mare parte din consum se realizeaza din producția naționala), in paralel cu cresterea accizei la bauturile fermentate linistite.

6. Reducerea cotei contributiilor de asigurari sociale de stat pentru condiții normale de munca, din 2017

a. Reducere contributii la angajat, de la 10,5% la 7,5%, de la 1 ianuarie 2017

b. Reducere contributii la angajator, de la 15,8% la 13,5%, de la 1 ianuarie 2017

7. Cresterea sumei neimpozabile pentru veniturile din pensii la determinarea impozitului pe venit - in prezent plafonul neimpozabil este de 1000 lei, iar acesta va creste la 1050 lei in anul 2016 si cu cate 50 lei in fiecare an fiscal pana se va ajunge la valoarea de 1200 lei lunar.

8. Extinderea bazelor impozabile in cazul contribuțiilor de asigurari sociale si contributiilor de asigurari de sanatate si plafonarea acesteia la 5 castiguri salariale medii brute pe tara.

9. Eliminarea impozitului pe construcții, incepand cu 1 ianuarie 2016.Masura necesara pentru cresterea investițiilor si a competitivitatii interne.

10. Neimpozitarea totala a cheltuielilor efectuate de angajatori pentru pregatirea profesionala si perfecționarea angajatilor.

11. Marirea marjelor in care autoriațile locale pot decide cu privire la impozitele si taxele locale (pentru o mai mare descentralizare a deciziei)

12. Eliminarea a 19 taxe si impozite.

13. Pentru cei cu venituri reduse din salarii (de pana la 1.000 lei/luna brut) a fost majorat nivelul deducerilor personale acordate in funcție de numarul persoanelor aflate in intretinere (de la un maxim de 650 lei/luna la 800 lei/luna).

14. Reducerea impozitului cu 50% pentru mijloacele de transport hibride.

15. Se introduce reglementarea principiului "in dubio contra fiscum" (in caz de dubiu cu privire la norma fiscala, interpretarea se face in favoarea contribuabilului).