Senatorul Constantin Tamaga a sustinut o declaratie politica intitulata: Greu poate gestiona BNR o criza de 2 lei. Puteti citi in continuare textul integral al declaratiei politice.
Mai zilele trecute ma abordeaza un alegator, unul din miile de argeseni pe care ii reprezint in Senatul Romaniei. De cum ma vede imi si spune ca a fost si el lovit de problema creditelor in franci elvetieni; si nu oricum. Daca in anul 2007, la contractarea creditului i se stabilise o rata de aproape 500 de lei, la un venit lunar de 1500 de lei, acum in 2015 la acelasi venit rata lunara bancara a ajuns la 1230 de lei, aproape castigul sau pe perioada de o luna. Ma interesez si aflu ca deprecierea leului fata de francul elvetian afecteaza destul de serios peste 75 000 de romani, care au luat credite in moneda elvetiana. Daca in anul 2007 cei care au luat credite plateau circa 2 lei pentru un franc elvetian, acum platesc o rata mai mult decat dubla. Despre situatia aceasta s-a vorbit mult, au aparut o sumedenie de povesti, fara insa vreun rezultat concret. Ba mai mult, guvernatorul Mugur Isarescu indeamna pe toti cei implicati sa aiba rabdare, concluzand:
- Sa lasam lucrurile sa se aseze.
Pana cand? Nu se stie. Cert este ca tot mai multi romani implicati in asemenea credite nu-si mai pot plati ratele.
In decursul lunii ianuarie 2015 s-au facut o serie de propuneri cum ar fi o lege a insolventei personale, conversia creditului in lei, si cate or mai fi. Fara niciun rezultat concret insa. Sa schimbi ceva ce odata a fost aprobat este foarte greu. Aici ma refer la faptul ca bancile comerciale au incheiat contracte de credit, nu clientii, iar un contract ramane contract, cu stipularile de rigoare. Ce n-a facut insa BNR este sa nu fi aprobat norme de creditare in franci elvetieni; specialistii de munca ai acestei institutii financiar bancare trebuiau sa atraga atentia celor interesati de riscurile la care se expun daca apeleaza la asemenea valuta. Nici vorba. Bancile comerciale in goana dupa castig cat mai substantial au acordat credite in franci elvetieni pe banda rulanta, fara a explica celor interesati-clientilor- riscul la care se expun. Sigur ca, ulterior bancile au scos din oferta lor aceste credite. Tarziu spunem noi deoarece raul era deja facut.
Totusi, care este solutia? Raspunsul vine din partea premierului Victor Ponta care precizeaza:
- Nu cred ca doar bancile au dreptate, bancile trebuie sa isi asume o parte din pierdere. Nu cred ca de fiecare data cand apare o criza pe o piata libera trebuie sa intervina statul sa acopere o parte, pentru ca ce ne facem daca intervenim acum cu urmatoarea criza care apare maine sau poimaine. Cred ca intr-o obligatie pentru banci de a informa mai bine, de a suporta mai bine pierderile si am vazut ca doua banci au luat deja masuri. Si cred ca la un moment dat trebuie sa gasim un sistem prin care omul sa citeasca de trei ori un contract inainte sa-l semneze.