Senatorul Florin Constantinescu a sustinut o declaratie politica intitulata: Avem a 5-a cea mai mare crestere economica din Uniunea Europeana. Puteti citi in continuare textul integral al declaratiei politice.
Anul trecut Romania a primit o veste buna de la Biroul de Statistica al Uniunii Europene - Eurostat. Tara noastra a avut cea mai mare crestere economica din Uniunea Europeana, in trimestrul al III-lea al lui 2014, comparativ cu cel anterior. Noi am avut o crestere economica de 1,8% si dupa noi s-au clasat Polonia, Marea Britanie, Slovenia si Grecia.
De curand, Institutul National de Statistica a facut cunoscut opiniei publice faptul ca Romania a avut anul trecut o crestere economica de 2,9%, dupa un avans de 0,5% in trimestrul 4.
Produsul intern brut a crescut anul trecut cu 2,9%, in termeni reali, fata de 2013, dupa ce in ultimul trimestru cresterea economica a fost de 0,5% fata de trimestrul anterior, serie ajustata sezonier, si de 2,6% comparativ cu aceeasi perioada din 2013, serie bruta, potrivit datelor INS.
Ascensiunea PIB-ului a fost sustinuta de cererea externa si de revenirea cererii interne. Constributia industriei si a comertului sunt relevante: productia industriala a crescut anul trecut cu 6,1%, comertul a crescut cu 7%. Exporturile au fost in ascensiune, atingand un maxim istoric de 52,5 miliarde de euro. Inflatia a coborat sub 1%, atingand un nou minim istoric.
Trebuie sa spunem insa, si ceea ce nu a fost bine. Investitiile straine au ramas la un nivel modest, constructiile s-au prabusit cu peste 6%, insolventele au ramas la un nivel ridicat, desi au inceput sa scada, creditele constituie in continuare o piatra de moara pentru romani, iar in zona IMM-urile, a antreprenorilor, exista in continuare un orizont de asteptare privind masuri care sa incurajeze mediul de afaceri si sa stimuleze cresterea economica.
Concluzionand, au fost lucruri bune si foarte bune, dar Romania trebuie sa staruie mai mult, politicile noastre trebuie sa fie ferme si constante. Noi nu trebuie sa asteptam ca economia, cu toate ramurile ei, sa functioneze. Noi trebuie sa o stimulam, sa o incurajam prin masuri oportune si corespunzatoare asteptarilor ei.
Analistii de la compania britanica de consultanta Capital Economics afirma ca economia Romaniei va avansa cu 3% in acest an si cu 3,3% anul viitor, datorita evolutiei pozitive a cererii interne. "Ne asteptam ca economia Romaniei sa inregistreze un avans solid, in intervalul 3-3,5% in 2015 si 2016, dat fiind ca economia slaba a zonei euro, principala piata de export a tarii, este compensata de cresterea cererii interne", se arata intr-un raport al Capital Economics. Romania are un potential de crestere economica pe termen lung de 4% pe an, asemenea Bulgariei, Poloniei si Turciei, potrivit analistilor.
Si informarea Institutului de Statistica privind cresterea economica cu 2,9%, si raportul britanicilor ar trebui sa ne entuziasmeze, dar nu ar trebui sa ne multumeasca, daca ne gandim la decalajul pe care Romania il are de recuperat fata de tarile dezvoltate. In plus, trebuie sa reamintim ca in 2013 cresterea PIB a fost de 3,4%. Putem avea si mai mult in 2015. Una dintre conditii, poate cea mai importanta dupa parerea mea, este sa investim; Romania trebuie sa stimuleze investitiile.
Permanent afirmam ca mai avem timp sa punem nu stiu ce strategie in aplicare, sa adoptam nu stiu ce lege. Stimati colegi, nu avem timp! Motoarele economiei " industria, comertul, agricultura, tursimul si asa mai departe - trebuie sa functioneze. Iar noi trebuie sa dam acestor motoare combustibilul necesar.