Am vazut recent, la TVR, un reportaj instructiv si emotionant, despre viata si activitatea unui om extraordinar, pasionat de trandafiri, dr. Stefan Wagner. Tot de la TVR am aflat ca acesta este presedintele Asociatiei Amicii Rozelor si ca a scris o carte despre trandafiri, intitulata "Trandafiri cu parfum". Puteti citi in continuare o prezentare a cartii, pe care am gasit-o pe site-ul Asociatiei Amicii Rozelor:

In urma cu cativa ani, ma precis in luna iulie 2010, a aparut la Cluj, o noua carte despre trandafiri, de asta data cu precadere despre trandafirii cu parfum.
Cartea a fost scrisa de presedintele Asociatiei Amicii Rozelor, dr. Stefan Wagner si poarta titlul: "Trandafiri cu parfum". Lucrarea a aparut in format mare (27 x 21 cm), tiparita in polichromie, pe hartie cretata, la fel ca si cartea de mare succes "Trandafirul - de la mit la mileniul trei".
Cartea are 132 de pagini si este compusa din doua parti distincte. In partea intai autorul trateaza problemele de clasificare, organografie, cerintele trandafirilor fata de factorii de vegetatie, infiintarea plantatiilor, efectuarea tuturor lucrarilor de ingrijire si masurile de combatere a bolilor si daunatorilor. Toate acestea sunt tratate cu lux de amanunte, scrise pe intelesul tuturor, astfel ca toti amatorii sa fie in stare sa se orienteze in textul prezentat.
Partea a doua este dedicata trandafirilor cu parfum. In aceasta parte autorul explica ce este parfumul rozelor, cum se apreciaza, compozitia sa naturala si chimica, prezinta si felul parfumurilor. Cartea se incheie prin prezentarea de catre autor (in text si fotografii color) a 110 specii si soiuri de trandafiri avand parfum moderat sau puternic, soiurile fiind grupate si prezentate in urmatoarea ordine: trandafiri spontani (salbatici), clasici, teahibrizi, floribunde, urcatori si englezesti. La fiecare soi se mentioneaza: originea, sinonimele, habitusul plantei, floarea, tipul de inflorire, felul si intensitatea parfumului, cerintele culturale si modul de utilizare, precum si distinctiile obtinute cu ocazia diferitelor concursuri internationale. Credem ca aceasta lucrare va umple un gol atat pentru imbogatirea cunostintelor incepatorilor cat si pentru furnizarea de date privind parfumul sintetizat si emanat de petalele Reginei Florilor.
Cartea este utila atat incepatorilor cat si studentilor, cercetatorilor si celor care se intereseaza de trandafirii cu parfum. Cartea nu este distribuita prin librarii, ci numai prin asociatia Amicii Rozeleor. Orice comanda trebuie sa fie facuta prin internet sau prin telefoanele asociatiei, iar cartea va fi trimisa prin ramburs postal.

Contact Asociatia Amicii Rozelor

Presedinte onorific: dr. ing. Stefan WAGNER - Cluj
tel/fax: 0264-433.264
mobil: 0745-518.398
email: [email protected]

Presedinte executiv: dr. ing. Adriana HOBAN - Cluj
mobil: 0744-709 030
email: [email protected]

Vicepresedinte: ing. Cristina Szancsali - Cluj
mobil: 0745-104.384

Vicepresedinte: ing. Gavril MOCEAN - Cluj
mobil: 0745-636 416

Secretar: ing. Angela BOKOR - Zalau
mobil: 0741-246 220
email: [email protected]

Resp. Financiar: ec. Elena AVRAM - Cluj
tel: 0364-101.570

Casier: tehn. Maria GIURGIU - Cluj
tel: 0264-552.740
mobil: 0744- 470.069