Senatorul Alexandru Cordos a sustinut o declaratie politica intitulata:Tintele bugetului 2015 - dezvoltarea economica si realizarea obiectivelor sociale. Puteti citi in continuare textul integral al declaratiei politice.
In prezent, raportata la nivel regional, Romania este una dintre cele mai stabile tari din punct de vedere macroeconomic. Obiectivul Romaniei este cresterea economica la peste 3%, utilizand parghii economice si fiscale care sa stimuleze sectorului privat si sa permita cresterea calitatii investitiilor publice, in paralel cu refacerea plasei de siguranta sociala.
Romania are nevoie de o economie care va permite accelerarea reformelor structurale si cresterea competitivitati.
In acest scop, politica fiscal-bugetara pe termen mediu se bazeaza pe implementarea unor masuri esentiale la nivel economic si institutional. Se urmareste mentinerea unei sustenabilitati macroeconomice, asumarea responsabilitatii fiscal-bugetare si obtinerea disciplinei financiare. Strategia fiscala, pe termen mediu si lung, trebuie aiba ca obiective principale stimularea mediului economic, a investitiilor si incurajarea initiativei antreprenoriale.
De aceea, bugetul trebuie axat pe investitii publice destinate sustinerii infrastructurii, domeniului energetic, agriculturii, dezvoltarii regionale si rurale, atat din fonduri publice cat si prin cofinantarea proiectelor europene.
In directia dezvoltarii infrastructurii sunt vizate implementarea unor proiecte din master-planul de transport. De exemplu in judetul Cluj, tronsonul Gilau - Nadaselu va fi incheiat in anul 2015, iar un alt proiect propus pentru finantare este constructia autostrazii Sebes-Turda. Valoare totala a proiectului este de 4,4 miliarde lei, din care 1,3 miliarde lei din bugetul de stat, si va fi finalizat in anul 2016.
Un aspect important este faptul ca bugetul pentru anul 2015 nu va contine majorari de taxe si impozite, mai mult, exista perspectiva adoptarii unor masuri de relaxare fiscala.
De asemenea, in proiectul bugetului pentru anul 2015 sunt prevazute si o serie de masuri sociale, dintre care mentionez:
- cresterea salariului minim brut pe tara de la 900 de lei la 975 de lei incepand cu data de intai ianuarie, iar din intai iulie va ajunge la 1050 lei;
- indexarea a 5 milioane de pensii incepand cu 1 ianuarie 2015 si majorarea indemnizatiei minime sociale cu 50 de lei;
- cresterea alocatiei de sprijin pentru copii care provin din familii cu venituri mici;
- posibilitatea acoperirii unei parti din costul chiriei, energiei electrice si energiei termice pentru nevoi casnice. De aceasta masura vor beneficia veteranii si vaduvele de razboi si accidentatii de razboi in afara serviciului ordonat;
- continuarea masurilor de diminuare a evaziunii fiscale prin reducerea TVA la carne pana la 9%, dupa modelul aplicat la produsele de panificatie, care s-a dovedit a fi unul de succes;
- continuarea aplicarii masurilor de reducere a C.A.S.-ului si a scutirii de la plata impozitului pe profitul reinvestit.
Faptul ca in urma negocierilor cu delegatia F.M.I. valoarea deficitului bugetar a ramane la aproximativ 1,8% din P.I.B., ne situeaza pe primele locuri intre tarile europene, potrivit unei statistici a comisiei europene.
Pe fondul cresterii economice, avem un spatiu bugetar suficient pentru aplicarea masurilor sociale care vin in ajutorul oamenilor, prin urmare vom continua sa cream un echilibru intre cresterea economica si reparatiile sociale.