Senatorul Florin Constantinescu a sustinut o declaratie politica intitulata: Proiectia bugetara pe anul 2015. Puteti citi in continuare textul integral al declaratiei politice.
In aceasta saptamana au inceput discutiile dintre reprezentantii Guvernului, reprezentantii Fondului Monetar International si ai Comisiei Europene pe marginea proiectiei bugetare pe anul 2015. Potrivit Ministerului Finantelor Publice, misiunea este una dedicata proiectului legii bugetului si nu reprezinta o misiune de evaluare a angajamentelor pe care Romania si le-a asumat in fata FMI in cadrul acordului de tip preventiv semnat intre partea romana si reprezentantii creditorilor externi.
Bugetul pe anul 2015 trebuie sa fie foarte bine conturat, sa raspunda tuturor nevoilor pe care Romania le are in prezent si le va avea in viitor. In acelasi timp, bugetul trebuie sa fie in concordanta cu provocarile externe.
Din aceasta perspectiva, este foarte bine ca proiectia bugetara este discutata cu expertii FMI si ai CE. Guvernul negociaza in aceste zile cu FMI si CE un deficit pentru 2015 de 2-2,1% din PIB, procentajul suplimentar de 0,6-0,7% urmand sa fie utilizat exclusiv pentru armata si co-finantare. Tinta de deficit bugetar stabilita pentru anul viitor este de 1,4% din PIB, care corespunde unui deficit structural de 1% din PIB, pe care Romania s-a angajat sa il atinga in 2015.
Stim care sunt nazuintele Guvernului pentru romani si pentru Romania. Dati-mi voie sa enumar cateva dintre obiectivele Guvernului: cresterea pensiilor cu 5% de la 1 ianuarie 2015, majorarea indemnizatiilor pentru persoanele cu handicap cu 16%. Tot de la inceputul anului viitor salariul minim brut pe economie ar putea ajunge la 975 lei. Cota unica nu trebuie schimbata, nu trebuie introduse alte taxe si impozite si nici cele existente nu trebuie sa creasca. Dimpotriva, daca situatia permite, trebuie introduse masuri de relaxare fiscala. Aceste lucruri au fost deja exprimate de reprezentantii Guvernului si vor fi specificate si in proiectul de buget. Probabil ca sunt necesare masuri suplimentare pe venituri sau cheltuieli â€" dar, la moment potrivit le vom analiza pe toate.
Sunt importante discutiile cu expertii externi. Consider ca, totusi, este mult mai importanta vointa politica de a lua masuri pozitive pentru Romania. Daca vrem ca inflatia sa ramana la un minim istoric (1,5%) si categoric, sa mai scada, daca vrem sa avem crestere economica in continuare, daca vrem ca somajul sa scada, este necesar ca acum, cand proiectia bugetara este pe masa Guvernului, sa se ia cele mai bune masuri.
Bugetul pentru anul 2015 trebuie sa continue cresterea economica. Asa cum spuneam, trebuie sa corespunda nevoilor pe care le are acum Romania. Cifrele care vor veni in Parlament, proiectia bugetara, in general, trebuie sa fie realista. Avem incredere in propunerile Guvernului si asteptam cu interes acest proiect de buget.