RTV.NET: Comisia Europeana anunta iesirea din recesiune tehnica a Romaniei
Guvernul a luat masurile necesare prin care economia reincepe sa creasca, lucru confirmat si de catre Comisia Europeana (CE), care estimeaza pentru Romania o crestere de 1% in trimestrul 3 din 2014 fata de trimestrul precedent si de 1,6% in trimestrul 4 din 2014. In acest sens, orice discutie despre recesiunea tehnica este anulata de cresterea economica.
Conform CE, Romania va iesi din recesiune si va inregistra in trimestrele 3 si 4 cele mai ridicate rate de crestere trimestriale, plus 1%, fata de media UE de 0,2 si plus 1,6% in Q4, fata de media europeana de 0,3%.
Astfel, economia Romaniei nu este in recesiune, ci din contra. Chiar daca viteza de crestere a PIB real scade fata de anul trecut tot exista crestere economica. Potrivit CE, tara noastra va avea in 2014 a 12 a cea mai ridicata rata de crestere economica din UE 28.
In plus, stabilitatea economica a tarii noastre este data de cresterea numarului de locuri de munca cu 106.000 in primele opt luni din 2014, de cresterea cu 9% a productie industriale, de cresterea veniturilor mai multor categorii sociale si de cresterea cu 7,4% a consumului. Oricum, termenul de recesiune tehnica este unul controversat, folosit in scopuri jurnalistice, iar economistii din SUA nu-l accepta in aceasta forma.