Senatorul Florin Constantinescu a sustinut o declaratie politica intitulata " Romania trebuie sa continue progresele", pe care o puteti citi in continuare.
In ultimii ani Romania a facut progrese remarcabile in domeniul economic, progrese care trebuie continuate.
Daca in perioada 2009-2010 asistam la cea mai mare cadere economica din Uniunea Europeana, dupa tarile baltice, in anul 2013 aveam a doua cea mai mare crestere economica din Uniune, iar anul acesta - cea mai mare crestere economica din Uniunea Europeana. Romania depaseste PIB-ul din 2008, Guvernul Victor Ponta recuperand tot ce s-a pierdut in timpul crizei.
Cateva date concrete sunt relevante in acest sens. Stimularea industriei romanesti a condus la cresterea productiei. Un factor important a fost acela ca investitorii straini si-au recapata increderea in economia romaneasca, iar investitiile straine directe (ISD) sunt la maximul ultimilor 4 ani. Un alt factor important despre care am vorbit si la gala Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania de saptamana trecuta, a fost adoptarea noii legi a IMM-urilor. De acest act normative beneficiaza acum peste 700.000 de intreprinderi din Romania, firme care gestioneaza aproximativ 60% din totalul locurilor de munca si peste 60% din profitul intern brut al tarii.
Date recente din agricultura arata ca Romania este pe locul doi la productia de porumb in Europa, dupa Franta. Producatorii romani urmeaza sa stranga 11,5 milioane de tone de porumb in aceasta toamna, o cantitate similara cu cea de anul trecut, in valoare totala de 1,5 mld. euro.
Rata de absorbtie a fondurilor europene a ajuns la peste 35%, un nou record pentru tara noastra, care a influentat in mod pozitiv si rata de constructie de autostrazi (s-au mai construit peste 250 km pana in prezent si peste 150 de km vor fi deschisi traficului in 2014-2015, estimativ).
In plan social, au fost create in primii doi ani de Guvernare Ponta, 140.000 de noi locuri de munca. Noi joburi vor fi create prin atragerea fondurilor europene, investitiile statului (in special infrastructura), facilitatile acordate firmelor pentru angajare tineri si pentru crearea de locuri de munca si deblocarea la anagajarea in sistem public. Rata de ocupare a populatiei cu varste cuprinse intre 15 si 64 de ani a ajuns la 61,2% in cel de-al doilea trimestru din 2014, in crestere cu 1,7 puncte procentuale fata de trimestrul anterior, potrivit datelor publicate de Institutul National de Statistica.
Vestile bune vor veni si in 2015. Investitorii vor gasi in Romania un mediu fiscal viabil, care incurajeaza investitiile pe termen lung, un mediu economic in crestere in care pot avea incredere.
Echipa Premierului Victor Ponta a aratat ca vrea sa munceasca pentru oameni, sa construiasca, sa investeasca in tineri, sa priveasca cu incredere si optimism spre viitor. Si astfel sa lucreze pentru fiecare cetatean al tarii.
Aceasta echipa a demonstrat, si inca mai are de demonstrat. Mesajul constructiv a fost incununat de fapte curajoase. "Schimbarea pana la capat pentru o Romanie puternica" au fost cuvintele care ne-au animat. Inca mai avem de muncit, inca mai avem de schimbat multe lucruri, Romania trebuie transformata in mai bine. Chiar daca avem cea mai mica rata a somajului din Uniunea Europeana, inca mai pleaca tineri sa munceasca in strainatate. Chiar daca avem crestere economica, unii investitori sunt sceptici. Prin urmare, Romania trebuie sa continue progresele.