Senatorul Gheorghe Saghian a sustinut o declaratie politica intitulata "Sprijinirea tinerilor agricultori", pe care o puteti citi in continuare.
La nivel european s-a constatat ca schimbarile demografice si declinul populatiei rurale sunt probleme importante in majoritatea statelor membre ale UE, fapt pentru care performantele economice ale multor zone rurale sunt afectate in cea mai mare masura. Astfel, acordarea de sprijin pentru prezenta continua a tinerilor in zonele rurale este o prioritate de varf pentru politica de dezvoltare rurala a UE.
Potrivit Programului National de Dezvoltare Rurala 2014-2020 unul dintre obiectivele principale este incurajarea tinerilor fermieri care doresc sa investeasca si sa locuiasca in mediul rural.
Dupa cum bine stim, la finalul lunii decembrie, in acest sens, am adoptat Legea nr. 342/2013 pentru modificarea art. 2 din Legea nr. 15/2003 privind sprijinul acordat tinerilor pentru construirea unei locuinte proprietate personala, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 809 din 19 decembrie 2013.
Sprijinirea tinerilor agricultori este sustinuta de stat prin Ministerul Agriculturii care aloca sume substantiale pentru programe de instalare a tinerilor fermieri in mediul rural.
Aceasta masura a fost adoptata pentru ca va conduce la cresterea numarului de tineri fermieri care incep pentru prima data o activitate agricola ca sefi/conducatori de exploatatie, care sunt incurajati sa realizeze investitii, sa se asocieze, sa participe la lanturile scurte de aprovizionare. Prin aceasta masura se urmareste si preluarea exploatatiilor agricole in mod integral de la fermierii in varsta, cresterea veniturilor exploatatiilor conduse de tinerii fermieri, incurajarea familiilor tinere de a se stabiliza, cu efect pozitiv asupra economiei nationale, in ansamblul sau.
Stimati colegi, este necesar sa popularizam aceste masuri, este necesar sa ii sprijinim pe tineri sa investeasca si sa locuiasca in mediul rural. Mai mult decat atat, sunt atatea posibilitati de accesare a fondurilor europene in acest domeniu. Agricultura a fost si ramane o importanta ramura a economiei romanesti.