Jurnalul National : Directia in care mergem (Autor: Adrian Vasilescu)

• Sociologii testeaza, de cateva ori pe an, starea de spirit a populatiei. Una dintre intrebari, ce lipseste rareori din sondajele de opinie, e legata de directia in care merge tara. Unii cred ca directia e buna. Altii cred ca e gresita.
• Adevarul este ca directia cea buna nu poate fi alta decat indreptarea economiei cu fata la bunastare. Cuplata cu educarea populatiei intr-un spirit nou: cel al economiei de piata. Fiindca piata nu reprezinta doar un spatiu in care se fac tranzactii: de marfuri, de bani, de valori. Piata inseamna, intai si intai, o cultura de mii de ani, in care s-au acumulat, strat peste strat, cunostinte, idei, experiente, conceptii. Inseamna un imens edificiu pe care l-au durat, in timp, civilizatiile ce s-au perindat pe aceasta planeta, insumand legitati naturale alaturi de obiceiuri, de norme juridice, de practici economice.
• Piata inseamna, totodata, o mare arena in care se desfasoara cele mai importante "jocuri" pe care le-a cunoscut istoria omenirii: competitiile economice. Competitii in stil mare, in care se confrunta consumatorii si producatorii. Obiectivul fiind schimbarea in bine.
• Istoria ne invata ca natiile sunt mature pentru schimbare numai daca inteleg ce reprezinta valoare, ce trebuie sa fie aruncat peste bord si ce trebuie sa fie pastrat. Obligatorie fiind o judecata sanatoasa care sa ne ajute sa intelegem ce ne-a tras inapoi, sa vedem unde ne aflam si unde am putea sa ajungem, ce avem de facut. si, mai cu seama, sa intelegem ca nu va putea fi regenerata societatea umana daca nu va fi regenerata munca.
• Regenerarea dorita a muncii nu va fi posibila fara o zbatere a tuturor companiilor rasfatate pana in prezent cu ferirea de competitie, pentru a se schimba, pentru a produce mai bine, mai ieftin. Caci numai intr-un climat concurential toate aceste companii ar intelege ca nu mai e de ajuns sa produca mai mult. Ar intelege ca trebuie sa si vanda ceea ce produc. Sa aiba, deci, piata.
• Fara regenerarea muncii, economia nu va prospera iar productia interna nu-si va dobandi sensul real, acela de furnizor de bunuri si servicii pentru consum, de locuri de munca si de bani. Pentru o astfel de reforma este nevoie sa existe vointa si intelegere sociala. si este nevoie, totodata, de tot mai multi investitori, care ar putea fi atrasi prin legi bune si stabile, printr-un climat economic intern si prin sisteme optime de valorificare a investitiilor. Nimic nu-i va atrage insa, intr-o mai mare masura, decat un bun climat investitional asigurat prin valorificarea optima a capitalului intern.
• Populatia Romaniei nu-si va apropia bunastarea pana cand economia noastra nu se va sprijini pe cativa importanti stalpi de sustinere: o expansiune semnificativa a productiei performante; capacitatea de a realiza valori adaugate nu din cresteri cantitative, ci din surplusuri de competitivitate; o eficienta rezultata din scaderea costurilor de productie si cresterea cifrelor de afaceri. Iata conditia fundamentala ca sa avem, la noi in tara, venituri mai mari. Chiar la nivelul preturilor.