PUTEREA: Candu, acord cu chinezii pentru reactoarele 3 si 4 din Cernavoda
Compania canadiana Candu Energy Inc. a semnat joi un acord de cooperare cu firma China Nuclear Power Engineering Company (CNPEC) pentru constructia unitatilor 3 si 4 de la centrala nucleara de la Cernavoda (Romania), informeaza Canada NewsWire, preluata de Agerpres. La centrala de la Cernavoda functioneaza deja doua reactoare nucleare de tip CANDU 6, care au intrat in functiune in 1996 si 2007. Impreuna, aceste doua reactoare asigura aproximativ 20% din productia de energie electrica a Romaniei.
Acordul semnat joi vine ca urmare a unei scrisori de intentie semnata de firma mama a CNPEC, grupul China General Nuclear Power Group, si Societatea Nationala Nuclearelectrica (SNN) in luna noiembrie 2013 pentru investitii in dezvoltare a doua noi reactoare la centrala de la Cernavoda.
"Candu Energy este incantat sa colaboreze cu CNPEC pentru satisfacerea necesitatilor Romaniei in domeniul energiei nucleare", a declarat presedintele director general de la Candu Energy, Preston Swafford. "Acordul de astazi adanceste legaturile puternice pe care le avem cu industriile nucleare din Romania si China in conditiile in care in ambele tari functioneaza reactoare Candu de peste un deceniu", a adaugat Preston Swafford.
La inceputul acestei luni, ministrul Economiei, Constantin Nita, declara ca Romania spera sa ajunga la un acord cu firma China General Nuclear Power Holding Corp. cu privire la constructia a doua noi reactoare la centrala nucleara de la Cernavoda, cel mai tarziu pana in primavara lui 2015. Ministrul Economiei a precizat ca Romania este hotarata sa continue cu planurile vizand constructia de noi reactoare la centrala de la Cernavoda in ideea de a echilibra productia de energie pe fondul cresterii rapide a productiei de energie din surse regenerabile.
Romania s-a adresat investitorilor chinezi pentru modernizarea sistemului sau energetic, dupa ce companii precum ArcelorMittal si Enel s-au retras din proiectul construirii reactoarelor 3 si 4.