Moshemordechai: Bugetati, vitejii mei!
In staruinta sa de a demonstra ca reducerea cu 5% a CAS va fi pentru economie ceea ce e benzina de 98 pentru motorul de Trabant, premierul Ponta ne-a plictisit ieri cu niste planse colorate care nu aveau nicio legatura cu subiectul, dar din care trebuia sa intelegem ca e bine. Mai inainte se intalnise cu niste unii de afaceri si i-a intrebat daca se descurca si cu un CAS mai mic, iar un domn care vorbea stalcit romaneste i-a zis ca merge si cu el mai mic.
N-am competente in materie de finante, n-am trecut pe la Harvard, dar stiu ca au trecut pe acolo multi dintre aia de la FMI care ne-au invatat cum se propteste oistea-n gard. Si, mai ales, au trecut pe acolo multi dintre specialistii care ne-au facut rost de o criza economica globala de o excelenta calitate. Nu stiu cat de utila e masura asta a reducerii CAS, habar nu am ce eficienta poate avea o astfel de masura, dar ma indoiesc ca va genera zecile de mii de locuri de munca promise de premier. Ca asa sunt eu, neincrezator. Stiu, in schimb, ca bugetul asigurarilor sociale, de exemplu, isi incheie in mod constant executiile pe deficit.
M-am acomodat deja cu ideea ca "masurile de stimulare a economiei" sunt de fapt vitamine pentru corporatii mediul de afaceri. Mi se tot explica, de vreme buna, ca prosperitatea cetatenilor depinde de bunul mers al corporatiilor mediului de afaceri. Si observ, de multi ani, ca prosperitatea cetatenilor ramane in permanenta in premiza, in vreme ce corporatiile se descurca binisor; binisor, dar ar mai avea nevoie de ceva stimulente.
Vorbim despre biruri. Una din promisiunile USL era reducerea TVA, revenirea la cota de 19%. Lucru care nu s-a intamplat. Daca onor guvernul socoteste oportun, acum, sa reduca CAS, n-are decat sa o faca. Dar nu vreau sa mai aud, pe viitor, de nicio marire de taxa, acciza sau contributie!
Actualul guvern, ca si cele dinainte, se vaita de proasta colectare a taxelor si impozitelor. Si pentru ca nu se umple visteria din colectarea taxelor si impozitelor locale, a mai ciupit putin contribuabilul de la buzunar. Mai cu o marire de acciza la combustibil, mai cu o crestere de taxe. Iar asta, iertat sa fiu, e pungasie curata!
Avem un sistem fiscal, exista taxe, impozite, contributii, biruri si angarale cu care noi cetatenii suntem datori pentru ca dumnealui guvernul sa-si poata face treaba. Iar cetatenii cinstiti isi achita toate aceste datorii. Dupa care vine guvernul si spune: n-ajunge! Si n-ajunge pentru ca dumnealui guvernul e incompetent, incapabil sa isi adune banii pe care ni-i cere. Pentru ca, din incompetenta, coruptie, prostie si hotie, doar o parte din taxele prevazute de lege ajung in ladoiul cu bani ai statului. Care e solutia pe care o gaseste statul? Sa ia mai multe biruri de la dobitocii cinstiti, care si le platesc. In vremea asta unii se pricopsesc ocolind plata datoriilor catre stat, dar facand parale din afaceri cu statul, de-alde Bercea strange milioane, iar contibuabilii cinstiti mai pun un petec la turul nadragilor si se scarpina de inca niste marafeti pentru a umple visteria statului. Care visterie nu strange banii pentru a implini cine stie ce glorioasa opera, ci pentru a hrani hoardele de afaceristi care au nevoie mai apoi de stimulente. Reducerea CAS, bunaoara. Altfel, sigur, scolile sunt ca vai de ele, drumurile ferfenita, spitalele stau sa se darame.
Daca vreun guvern vine sa imi ceara biruri noi, sa faca bine sa imi explice pe indelete unde se vor duce banii aceia si cat bine imi vor aduce mie, contribuabil. Dar mai inainte sa faca bine si sa treaca la colectat banii datorati de la toti smecherii si snapani. Altfel spus: nu discutam despre mariri de taxe pana ce nu-ti aduci colectarea la cote rezonabile! Simplu! Nu imi cere mie sa platesc pentru incompetenta si coruptia ta!
Nu stiu ce invata aia la Harvard, habar nu am. Nu stiu daca invata si oleaca de istorie, pentru ca atunci ar afla cum si de ce cad guvernele.