infoBrasov.net: Asigurarea RCA poate ajunge la 1000 de euro
Piata RCA din Romania risca sa se blocheze daca sumele platite de asiguratori sub forma de daune materiale si, mai ales, pentru vatamari corporale si decese vor continua sa creasca in ritmul actual, arata, pentru ECONOMICA.NET, unul dintre cei mai experimentati specialisti in domeniu. Directorul Fondului pentru Victimele Strazii, Sorin Greceanu, avanseaza un scenariu deloc fantezist care ar putea presupune, intr-o prima faza, scumpirea de pana la zece ori a primei medii pentru politele de asigurare civila auto.
"Nivelul despagubirilor acordate atat pentru daunele materiale, cat si pentru cele pentru vatamari corporale si deces in urma accidentelor rutiere, trebuie sa aiba in vedere compensarea materiala corespunzatoare a prejudiciului suferit dar, in acelasi timp, sa fie in acord si cu veniturile medii salariale existente la nivelul tarii noastre. Altfel, pericolul real este cel de gripare a sistemului. Vreau sa cred ca acest lucru nu se intampla in prezent, insa daca practica instantelor din Romania se va indrepta spre una asemanatoare celei a instantelor din Italia, acest fapt va determina cu siguranta si o aliniere, mai devreme sau mai tarziu, a nivelului primelor de asigurare RCA cu cel al primelor RCA din Italia, care se situeaza la o medie de peste 1.000 de euro/an, fata de o medie de doar 100 euro/an in Romania la ora actuala.", spune Greceanu. Potrivit acestuia, un asemenea nivel de pret nu ar putea fi sustinut de romani, ale caror venituri medii anuale nu depasesc 4.500 de euro, fapt care va conduce la o crestere a numarului de masini fara asigurare.
Fenomen in desfasurare. Tinerii au fost deja loviti in plin. Ce fac pentru a plati mai putin pe RCA?
"Pericolul acesta exista deja, iar acest fenomen poate fi observat in categoria soferilor tineri unde nivelul primelor a crescut atat de mult in functie de daunalitatea acestei categorii de varsta, incat asistam la din ce in ce mai frecvente tentative de a obtine prime ceva mai suportabile prin transferul respectivelor vehicule in proprietatea unor persoane cu varsta ceva mai inaintata si prin alte metode care si ele sunt chiar mai apropiate de falsul in declaratii si de tentativa de inselaciune.", continua directorul FPVS.
De altfel, ECONOMICA.NET a sesizat acest fenomen intr-un text care arata, cu date concrete, ca soferii cu varsta sub 30 de ani platesc cu mult mai mult decat cei cu varsta inaintata.
Firmele de asigurare platesc din ce in ce mai mult pentru familiile victimelor din accidente rutiere
Cele 11 companii romanesti autorizate sa vanda RCA au platit, in primele trei luni ale acestui an, despagubiri pentru vatamari corporale si deces in valoare de 133,99 milioane lei, in crestere cu 71% fata de trimestrul I al anului 2013. Acestea au reprezentat 25% din totalul despagubirilor platite in baza politelor RCA, arata cifrele ASF.In total, asiguratorii romani au platit daune de 496,95 milioane lei pe linia RCA (40,6% din totalul despagubirilor platite in Romania), cu 4% mai mult decat in perioada similara din 2013.