Senatorul Florinel Butnaru a sustinut o declaratie politica intitulata "Importanta asigurarii tuturor culturilor agricole" pe care o puteti citi in continuare.
Fenomenele meteorologice din ultimele saptamani au abundat in ploi torentiale si averse. Conditiile acestea au avut un impact major asupra culturilor agricole. Conform cifrelor Ministerului Agriculturii, doar 30% din culturile agricole autohtone sunt asigurate.
Fenomenele acestea au provocat pierderi majore fermierilor din mai multe regiuni ale tarii. Pentru a acoperi pagubele cauzate de caderile de grindina, Ministerul Agriculturii este pregatit sa despagubeasca agriculturii printr-un sprijin financiar acordat sub forma unui ajutor de minimis.
Cu toate acestea, este nevoie sa accentuam importanta asigurarii tuturor culturilor agricole, mai ales in conditiile in care acest sector depinde de un element atat de imprevizibil si totusi omiprezent precum forta naturii.
De asemenea, Ministrul Agriculturii si nu numai, a subliniat in repetate randuri necesitatea infiintarii unor fonduri mutuale pentru agricultura prin intermediul carora fermierii sa fie protejati impotriva riscurilor neacoperite de societatile de asigurare, precum grindina, seceta, pierderile de venit cauzate din anumite probleme, boli care apar pe piata.
Tot in acest context, o masura complementara de gestionare a riscurilor o reprezinta fondurile mutuale pentru agricultura, masura propusa prin Planul National de Dezvoltare Rurala 2014 - 2020, cu o alocare publica de 235,29 milioane euro. Riscurile acoperite prin fondurile mutuale, ca instrument complementar asigurarilor private, vizeaza evenimente precum conditii climatice nefavorabile, seceta, inundatii, inghet de iarna, boli ale plantelor si animalelor, incidente punctuale de mediu.
Asigurarea ramane insa un mijloc ideal de actiune a unor persoane responsabile in orice situatie, mai ales in ceea ce priveste un domeniu de o importanta atat de mare pentru tara noastra si nu numai - agricultura.
Iata de ce este important sa atragem atentia asupra necesitatii asigurarii culturilor agricole, prin aceste masuri recunoscand potentialul si contributia agriculturii la dezvoltarea economiei noastre.