Senatoarea Gabriela Firea a sustinut o declaratie politica intitulata "Previziunile apocaliptice nu s-au adeverit: preturile au scazut in Romania fata de anul trecut!", pe care o puteti citi in continuare.
La inceputul acestui an, in plin proces de adoptare a Bugetului de Stat pe 2014, dar si ceva mai tarziu, in martie, politicieni doritori sa loveasca in guvern, se opuneau cu vehementa majorarii accizei la carburanti, pe care o descriau ca pe o adevarata catastrofa pentru economie, dar si pentru populatie.
"Efectele acestei cresteri, cu 42 de bani a litrului de benzina si motorina, se vor concretiza intr-o crestere a preturilor care va genera inflatie, precum si o scadere a consumului, atat la nivelul cetateanului, cat si al societatilor comerciale", spunea, de exemplu, presedintele tarii, la momentul respectiv.
Din fericire insa, prevestirile nu s-au adeverit, fapt anticipat inca de atunci de economisti de marca, inclusiv de guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei. Din contra, inflatia anuala in mai 2014 raportat la mai 2013 a scazut pana la 0,94%, adica sub 1%, ceea ce reprezinta un minim istoric!
Mai mult, datele furnizate de Institutul National de Statistica arata ca preturile de consum in general au scazut usor in 2014 fata de 2013, iar preturile la produse alimentare au scazut in luna mai cu 4 procente fata de aceeasi luna a anului trecut.
Un alt indicator care arata cresterea increderii consumatorilor in economie este soldul total al creditelor, care a inregistrat cresteri atat in martie cat si in aprilie 2014, lucru care nu ar fi avut cum sa se intample intr-o economie marcata de inflatie si preturi in crestere, asa cum prevestea presedintele si alti politicieni lipsiti de argumente economice.
De aceea cred ca politicenii ar trebui sa se abtina sa aiba atitudini transante, prin declaratii sau chiar actiuni, in domenii pe care nu le stapanesc, si ma refer cu precadere la economie. Exista numeroase alte subiecte de dispute politice in afara economiei, in care se pot afirma. Nimeni nu le stie pe toate!
Asa cum toate masurile importante luate de guvernul Ponta au fost criticate si chiar sabotate de catre adversarii politici, n-ar fi exclus ca si scaderea CAS cu 5 puncte procentuale de la 1 octombrie sa fie luata in raspar de catre Opozitie, in ciuda faptului ca niciun partid nu este, formal, impotriva acestei masuri. Dar de dragul luptei politice se poate spune orice. Inainte insa de a se repezi cu criticile sau cu voturile impotriva, ii indemn pe colegii din Opozitie sa reflecteze la modul in care nu s-au indeplinit profetiile presedintelui legate de explozia preturilor si a inflatiei si sa se fereasca de ridicolul de a da ca sigur ceva neconfirmat de realitate. Pentru ca sa nu ajunga precum in fabula cu Petrica si lupul si sa nu mai fie crezuti nici de proprii adepti.