Reducerea CAS la angajator, principalul subiect de negociere cu FMI
- Reducerea CAS cu 5 puncte procentuale la angajator reprezinta prioritatea Guvernului in negocierile cu reprezentantii FMI, ai Bancii Mondiale si ai Comisiei Europene.
- Guvernul nu ia in calcul negocierea cu FMI a largirii bazei de impozitare, ca masura compensatorie pentru scaderea cotei cu 5% CAS.
o Colectarea a crescut in primele 4 luni din 2014, fata de aceeasi perioada din 2013, cu 5,7%!.
- Guvernul astepta delegatia FMI cu temele facute:
o Romania are cea mai mare crestere economica din UE la inceput de 2014.
o Guvernul va scuti companiile de la plata impozitului pe profitul reinvestit - masura va intra in vigoare de pe 1 iulie.
o Guvernul Ponta a eliminat si comasat 92 de taxe si tarife nefiscale.
o Investitiile straine directe au totalizat in primul trimestru 570 milioane euro, in crestere cu 30% fata de perioada similara a anului trecut.
o Salariul mediu net pe economie acordat in martie (1.706 lei) a fost cu 5,5% mai mare decat cel din aceeasi luna a anului trecut.
o Consumul a crescut cu aproape 15% in martie, fata de aceeasi perioada din 2013, potrivit INS.
- Pe langa aceste evolutii pozitive, se ia in calcul cresterea salariilor tuturor bugetarilor de la 1 ianuarie 2015, precum si cresterea semestriala a salariului minim cu 75 de lei.
o De asemenea, se lucreaza la alocatia pentru copii, astfel incat, din 2015, fiecare copil sa beneficieze de o majorare a alocatiei de stat.
- Aceasta se va face in functie de varsta copilului si de venitul pe care il are familia.
o Va continua, totodata, si cresterea pensiilor.
(Sursa: Comunicat de presa)