• Ministerul Finantelor a pregatit legislatia pentru eliminarea unor taxe si tarife. Ministerul Finantelor Publice a lansat miercuri in dezbatere publică doua proiecte de acte normative a caror aplicare, coroborata cu alte acte din legislatia secundara, va conduce la eliminarea si comasarea a 92 de taxe parafiscale si tarife.
• Datele din economie confirma: acciza suplimentara la carburanti nu a majorat preturile la alimente!In luna aprilie fata de martie 2014, alimentele s-au ieftinit in medie cu 0,06%, arata datele INS.Cele mai importante ieftiniri au fost consemnate la cartofi (-3%), zahar (-1,7%) si oua (-3%).Cu aproape 1% au scazut tarifele la energia electrica, in timp ce gazele s-au ieftinit cu 0,85%.Tot din statisticile INS reiese ca preturile mesei de Paști au fost mai mici decat cele de Craciun.
• Salariul real si consumul au crescut, in timp ce inflatia se mentine la un nivel extrem de scazut. Salariul mediu net pe economie acordat in martie (1.706 lei) a fost cu 5,5% mai mare decat cel din aceeasi luna a anului trecut. Inflatia anuala a fost de numai 1,04%, reiese din datele centralizate la INS. Asta inseamna ca salariul real, care reflecta evolutia puterii de cumparare, a crescut cu 4,6%! Au existat cresteri importante ale salariului real in sectoare precum turismul (+11,7%), industria extractiva (+10,4%), agricultura (+9,9%) si comertul (+8,1%). In martie, consumul a crescut cu aproape 15%, fata de aceeasi perioada din 2013, potrivit INS.