Senatorul Florin Constantinescu a sustinut o declaratie politica intitulata "Rata de absorbtie a fondurilor europene pentru agricultura a ajuns la 70%", pe care o puteti citi in continuare.

Rata de absorbtie a fondurilor europene pentru agricultura a ajuns la 70%, ceea ce reprezinta o performanta a Romaniei.
Pe 20 mai, va incepe o noua campanie de depunere de proiecte pentru viitorul cadru financiar european. Prima linie de finantare ce urmeaza a fi deschisa este asa-numita masura 121 prin care agricultorii pot face investitii pentru modernizarea fermelor. Pentru tinerii fermieri, sub varsta de 40 de ani, se vor acorda 50.000 de euro pentru instalare in mediul rural, conform declaratiilor oficiale ale reprezentantilor Agentiei pentru Plati, Dezvoltare Rurala si Pescuit. De asemenea, tinerii fermieri urmeaza sa fie sustinuti si prin intermediul subventiilor directe pentru teren arabil care vor fi majorate cu 25% in primii cinci ani de functionare a exploatatiilor conduse de fermierii tineri. Prin alocarea fondurilor europene pentru fermele de familie si cele destinate exploatatiilor agricole prin masura 121 vor fi ajutati foarte multi agricultori.
Dati-mi voie sa mai adaug cateva date fata de cele prezentate mai sus. Aceste date se refera la excedentul comercial agroalimentar inregistrat in 2013.
Romania a avut anul trecut un excedent comercial de produse agroalimentare de 324,9 milioane euro, fata de un deficit de 745,5 milioane euro in 2012, conform datelor oficiale ale Ministerului Agriculturii. Este pentru prima data in ultimii 20 de ani cand Romania are un excedent comercial agroalimentar!
Romania a exportat in 2013 produse agroalimentare cu 1,18 miliarde euro (30,2%) mai mult fata de anul precedent, in timp ce importurile au depasit cu 2,4% valoarea inregistrata in 2012. Livrarile intracomunitare s-au majorat cu 10,9%, iar exporturile in tari terte au crescut cu 72,4%. Fata de anul trecut, s-a exportat o cantitate dubla de grau. Plusuri consistente la export au fost la seminte de floarea-soarelui (+215,1 mil. euro), seminte de rapita (+150,8 mil. euro), porumb (+134,5 mil. euro), orz (+69,6 mil. euro), tigari (+51,2 mil. euro).
Per total, deficitul comercial al Romaniei a scazut anul trecut cu 41,3% fata de 2012, la 5,7 miliarde euro, dupa ce exporturile au crescut cu 9,1%, la 49,56 miliarde euro, atingand astfel maximul istoric, iar importurile au avansat cu 0,2%, la 55,2 miliarde euro.
Prin urmare, pe langa productiile record din agricultura si ieftinirea alimentelor de anul trecut, rezultatele pe care le-am enumerat mai sus sunt o dovada a masurilor bune luate de Guvernul Victor Ponta.
Fie ca ne referim la absorbtia fondurilor europene pentru agricultura, fie ca vorbim despre excedentul comercial agroalimentar in 2013, institutiile statului trebuie sa sustina agricultura si fermierul care isi cultiva pamantul. Romania este granarul Europei si prin tot ceea ce intreprindem, noi trebuie sa sustinem aceasta afirmatie.